Νέα δίκη για το κτήμα Νάστου

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Νέα δίκη για το κτήμα Νάστου

Στην άσκηση ενδίκων μέσων προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ανοίξει ξανά η ποινική διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά στη διεκδίκηση από το Δημόσιο πάνω από 10.000 στρεμμάτων σε ευρύτερες ζώνες της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης κ.λπ., στους πρόποδες του Υμηττού.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο απάλλαξε πρόσφατα 10 άτομα, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει σε βάρος τους κατηγορία για το αδίκημα της απάτης στο δικαστήριο σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από την οποία το κράτος ζημιώθηκε με ποσό μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ (κακούργημα).
Η υπόθεση απασχολεί εδώ και περίπου 40 χρόνια τα δικαστήρια με αλλεπάλληλες αγωγές, μηνύσεις κ.λπ. Ανάμεσα στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες έκτασης 12.000 στρεμμάτων στην Αττική, το ελληνικό δημόσιο, τους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης κ.λπ. Τα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί σε κληρονόμους (αλλά και σε τρίτα πρόσωπα), αφού έχουν μεσολαβήσει πολλές δεκαετίες από το θάνατο του αρχικού ιδιοκτήτη (κτήματα οικογένειας Νάστου).

Το Δημόσιο αμφισβητεί τον ισχυρισμό των κατηγορούμενων ότι η έκτασή τους ανήκει εδώ και 150 χρόνια, στηριζόμενο σε μια δικαστική απόφαση και σε μια εισαγγελική πράξη του 1997, που είχαν δεχθεί ότι η κυριότητα των ιδιοκτησιών περιορίζεται σε 1.000 μόνο στρέμματα και η υπόλοιπη έκταση ανήκει στο Δημόσιο.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών απάλλαξε τους κατηγορούμενους λαμβάνοντας υπόψη του τις πολλές ευνοϊκές γι' αυτούς δικαστικές αποφάσεις (που τους αναγνωρίζουν ως ιδιοκτήτες), ανάμεσα στις οποίες και του ΕΔΔΑ, επισημαίνοντας την αντιφατική κατά καιρούς στάση του Δημοσίου και δήμων που με πράξεις τους φέρονται να αποδέχονται την κυριότητά τους.

Ομως, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γ. Χατζίκος, άσκησε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος, κρίνοντας ότι περιέχει ασάφειες και αντιφατικές αιτιολογίες σχετικά με κρίσιμα στοιχεία που αφορούν την επίμαχη έκταση 12.000 στρεμμάτων.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου