Τιτλοποιείται ο "Ηλιος"

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τιτλοποιείται ο "Ηλιος"

Το Συμβούλιο Κορυφής περιέλαβε στα συμπεράσματά του, τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τιτλοποιημένα έσοδα από το σχέδιο «Ήλιος» -δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας από ήλιο από την Ελλάδα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Βόρεια Ευρώπη- για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε συζητήσει πολύ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε συζητήσει πολύ με τη Γερμανική Κυβέρνηση, έχουμε ψάξει τα χρηματοοικονομικά θέματα, τα ζητήματα διασύνδεσης και δικτύων συνδέοντάς τα και με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επέκταση δικτύων και βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εύρεσης διαθέσιμης γης» δήλωσε ο ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε κοινή συνέντευξη τύπου με την εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΟΕ, κυρία Van der Hoeven.
Πριν από μερικές ημέρες, εστάλησαν επιστολές στους Δήμους όλης της Ελλάδας, για να αποτυπώσουμε την ελεύθερη δημοτική γη, η οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε όλο αυτό το πρόγραμμα.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει η τιτλοποίηση: 

• Ο πρώτος τρόπος έχει να κάνει με προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να χρησιμοποιηθεί για την ονομαστική μείωσή του χρέους. 

• Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν τα ετήσια έσοδα από αυτό το project, όταν υλοποιηθεί, για να εγγυηθούν ή να μειώσουν τότε το χρέος, όπως αυτό το έργο εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της 20ετίας ή 25ετίας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Βασικό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο παράγει για παράδειγμα 10 GW, έχει ένα κόστος επένδυσης περίπου €20 δισ. με μέση τιμή €2 εκατ./MW. Με βάση την ισχύουσα τιμή στη Γερμανία, όχι στην Ελλάδα, τα έσοδα είναι της τάξης των €3-€3,5 δισ. το χρόνο επί 25 χρόνια. Τα δυνητικά έσοδα ξεπερνούν τα €80 δισ., το κόστος επένδυσης τα €20 δισ. και σε αυτό το κόστος επένδυσης προστίθεται το κόστος διασύνδεσης. Μια ειδική γραμμή από την Ελλάδα ως την Κεντρική Ευρώπη, είναι της τάξεως των €10 δισ. επένδυση. 
Με το ισχύον σύστημα, γύρω στα 2 GW μπορούν να φύγουν προς τα πάνω με το ισχύον δίκτυο. Όμως, ένα κομμάτι αυτής της επένδυσης, θα είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους για ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων.

ΤΟ ΣΧΗΜΑ

Σε ότι αφορά στην ελληνική συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 30% της επένδυσης καθώς η χώρα πέρα από τον ήλιο, τη δημόσια και δημοτική γη, η οποία διατίθεται για 25 χρόνια θα εισφέρει τις αδειοδοτήσεις και άλλου είδους πλεονεκτήματα, που να έχουν να κάνουν με τη φορολογία του επενδυτικού σχήματος.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου