Αλλαγή πλεύσης στο Πράσινο Ταμείο

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγή πλεύσης στο Πράσινο Ταμείο

«Η διαχείριση των διαθεσίμων του Πράσινου Ταμείου, ειδικά σε μια εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, δεν μπορεί να είναι τελείως ανεξάρτητη από τις αποφάσεις που λαμβάνονται κεντρικά από τα αρμόδια όργανα του κράτους. Αυτό δεν αλλάζει ούτε τον σχεδιασμό ούτε τους στόχους του Πράσινου Ταμείου και δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις ενάντια στην νομολογία ή την γνωμοδότηση του ΣτΕ για την δημιουργία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».
Με τη φράση αυτή ο υπουργός ΠΕΚΑ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς το ΣτΕ, για τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων και των αυθαιρέτων. Η περικοπή κατά 95% των πόρων του Ταμείου που θα είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα για δράσεις αστικής ανάπτυξης, θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους τουλάχιστον ως το 2014, οπότε από τα έσοδα των €4 δισ. θα διατεθούν για το σκοπό που ιδρύθηκε το Ταμείο μόλις €400 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα, όπως άλλωστε περιλαμβάνεται και στην πρόσφατη επιστολή Βενιζέλου προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Λανγκάρντ θα τροφοδοτήσουν την προσπάθεια δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

«Το πλαφόν που έχει μπει στις ετήσιες δαπάνες του - το πλαφόν του 5% - είναι για εμάς μια πρόσθετη εξασφάλιση» κατέληξε ο υπουργός «ότι δεν θα εξελιχθεί σε εργαλείο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στα χέρια του εκάστοτε υπουργού ΠΕΚΑ και της κυβέρνησης. Θέλουμε, η χρηματοδότηση να μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και όταν τα μεγάλα προγράμματα συγκέντρωσης πόρων όπως η ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν θα υπάρχουν πια».

Σε ότι αφορά τις πιστώσεις έχουν ήδη εγκριθεί €37 εκατ. περίπου σε 14 περιοχές της χώρας μας, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί η διαδικασία (ζητώντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους δήμους) για την χρηματοδότηση 32 ακόμη περιοχών με συνολικό προϋπολογισμό περίπου €58 εκατ.

ered gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου