Για τη νομοθεσία της πολεοδομικής αμνηστίας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Για τη νομοθεσία της πολεοδομικής αμνηστίας

Θα ήταν καλό να ετίθετο σε εφαρμογή και ένα νέο και αποτελεσματικό σχέδιο παρακολούθησης των νέων αναπτύξεων, ώστε να αποθαρρύνονται οι παρατυπίες
Η πολεοδομική αμνηστία, που ψηφίστηκε ως νομοθεσία τον Απρίλιο μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, είναι ένα θετικό μέτρο, γιατί μπορεί να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι εναπέθεσαν τις οικονομίες τους σε ένα ακίνητο, χωρίς όμως για πολλά χρόνια να καταφέρουν να πάρουν τίτλο. Tαυτόχρονα, θα βοηθήσει οικονομικά το κράτος, με τα μεταβιβαστικά από την έκδοση τίτλων και κάποια άλλα τέλη/ποσά που προνοούνται στη νέα νομοθεσία. Θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες, που θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για το λαβείν τους από τους οφειλέτες, αφού τα υποθηκευμένα σε αυτές ακίνητα θα σπάσουν σε περισσότερους τίτλους/τεμάχια και αυτό το γεγονός, θα τις διευκολύνει στο στόχο τους για είσπραξη των οφειλομένων. Όμως, παρά τα πιο πάνω θετικά, πρέπει να επισημανθούν και δύο σημεία που πιστεύεται ότι χρειάζεται να τύχουν προσοχής από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρώτο έχει σχέση με μελλοντικές παρατυπίες, που θα ήταν καλό, ταυτόχρονα με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, να ετίθετο σε εφαρμογή και ένα νέο και αποτελεσματικό σχέδιο παρακολούθησης των νέων αναπτύξεων, ώστε να αποθαρρύνονται οι παρατυπίες. Προς τούτο και ανεξάρτητα του τι υπάρχει σήμερα, θα βοηθούσε η σύσταση ενός νέου οργανωμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου κλιμακίου επιθεωρητών/εποπτών σε κεντρικό επίπεδο (όχι κατ’ ανάγκην μόνιμων υπαλλήλων με δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς), το οποίο να έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να εντοπίζει στη γένεσή τους υπερβάσεις και παρατυπίες σε ανεγειρόμενες οικοδομές, ώστε αυτές να καταγράφονται και να ενημερώνεται η κατά τόπους αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με τον περί οδών και οικοδομών νόμο, για λήψη άμεσων μέτρων για συμμόρφωση των παραβατών.

Επίσης, θα μπορούσαν να προστεθούν ως νέο μέτρο στη νομοθεσία και μεγάλα εξώδικα/διοικητικά πρόστιμα, για όσους παρατυπούν. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν στη γένεσή τους τέτοιες παρατυπίες και υπερβάσεις, ώστε στο μέλλον να μην παρουσιαστούν ξανά φαινόμενα χιλιάδων συσσωρευμένων υποθέσεων που αφορούν πολυκατοικίες και ενιαίες αναπτύξεις, όπου είναι αδύνατη η έκδοση τίτλων.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με ιδιωτικές αναπτύξεις, όπου ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται για την έκδοση τίτλου που να καταγράφει την οικοδομή/ανάπτυξη που ολοκληρώθηκε μετά τη λήψη των σχετικών αδειών, γι’ αυτό και προχωρεί σε παρατυπίες από την αρχή, για να κάνει μια οικοδομή που τον βολεύει, ανεξάρτητα αν δεν λάβει ποτέ πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, που απαιτείται για τη διαδικασία έκδοσης εκσυγχρονισμένου τίτλου. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα του επιτρέψει να μην πληρώνει και φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας για την ανάπτυξη που έγινε, εκτός και αν τον εντοπίσουν μετά από αρκετά χρόνια, στα πλαίσια κάποιας εκστρατείας!

Για τις πιο πάνω αναπτύξεις πρέπει να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες τους από την αρχή σε συμμόρφωση με τις άδειές τους και να ωθούνται να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να εκδοθούν τίτλοι, ώστε να είναι δυνατοί και έλεγχοι σε μεταγενέστερο στάδιο, για να διαπιστωθούν επεμβάσεις που ενδεχομένως θα γίνουν εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων. Διότι, αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να εκδώσουν ένα σύγχρονο τίτλο για την οικοδομή που ανεγείρουν και αφεθούν να παρατυπούν από την αρχή, στο τέλος η κατάσταση που περιέρχονται τέτοιες οικοδομές είναι τέτοια, που δεν επιδέχεται ουσιαστική βελτίωση, που να μπορεί να οδηγήσει σε έκδοση τίτλων.

Όμως υπάρχει και άλλη μια κατηγορία οικοδομών που πρέπει με την ευκαιρία αυτή να επισημανθεί, αφού το παρόν σημείωμα καταπιάνεται με τις προβληματικές οικοδομές, παρόλο που η κατηγορία αυτή δεν καλύπτεται από την πολεοδομική αμνηστία. Πρόκειται για οικοδομές που παίρνουν κανονικά τίτλο, αφού πρώτα πάρουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, αλλά αμέσως μετά οι ιδιοκτήτες τους προβαίνουν σε πολλές παρανομίες με την ανοχή των αρμοδίων Αρχών, ιδιαίτερα των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, όπως είδαμε και πρόσφατα με την πυρκαγιά σε πολυκατάστημα στο Δήμο Στροβόλου, σε σχέση με τη χρήση του υπογείου.

Συνολικά θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η νέα νομοθεσία για την πολεοδομική αμνηστία είναι ένα θετικό βήμα σε ό,τι αφορά αναπτύξεις που έχουν ήδη συμπληρωθεί και παρουσιάζουν παρατυπίες. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η νέα αυτή νομοθεσία δεν αγγίζει καθόλου τις νέες αναπτύξεις πολυκατοικιών και ενιαίων αναπτύξεων, ούτε και κάποιων ιδιωτικών αναπτύξεων, όπου σημειώνονται ακόμη και ακραίες/επικίνδυνες παρατυπίες. Και για να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον σε ό,τι αφορά τις παρατυπίες, πιστεύεται ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να υπάρξουν, παράλληλα και ταυτόχρονα με τη νέα νομοθεσία, και νέες πιο αποτελεσματικές πρόνοιες, όπως οι εισηγήσεις που τέθηκαν πιο πάνω για τους επιθεωρητές και μεγάλα εξώδικα πρόστιμα γι' αυτούς που εντοπίζονται να παρατυπούν. Και βέβαια θα πρέπει να ελέγχονται και να λογοδοτούν και οι αρμόδιες Αρχές και οι υπεύθυνοί τους, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…

ΑΘΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Οικονομολόγος, τέως Γραμματέας Ένωσης Δήμων
www.neapolitia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου