Ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ΑΓΝΟ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ΑΓΝΟ


Την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης έχουν προτείνει οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης, Μπερνάρ Κουόμο και Παρασκευή Ταράνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική παρουσίαση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) «Δημόσιος χώρος... αναζητείται».
Οπως επισημαίνουν οι μελετητές, η έκταση των 15 στρεμμάτων της βιομηχανίας ΑΓΝΟ «είναι σήμερα ένας ανενεργός θύλακας γης που συγκεντρώνει και προκαλεί στην περιοχή όλα τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στις απαξιωμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των μεγάλων πόλεων. Στρατηγική πρόθεση είναι η δημιουργία μιας πρότυπης αστικής νησίδας, ο σχεδιασμός της οποίας αξιοποιεί και αναδεικνύει την αναπτυξιακή, πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση της επέμβασης, ενώ σε πολεοδομικό επίπεδο επιχειρείται η αναίρεση της αποδιάρθρωσης και ασυνέχειας.
Το γενικό σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει εμπορικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής, κατοικίας και υπηρεσιών. Η πολυτειτουργικότητα του προγράμματος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ζωντανού, πολεοδομικά και κοινωνικά τόπου, αλλά και ενός αναπτυξιακά βιώσιμου εγχειρήματος, ενώ στόχος είναι και η ενίσχυση της κεντρικότητας της περιοχής, τόσο με τις επιλεγμένες χρήσεις όσο και με την δημιουργία μίας ανοιχτής κεντρικής αγοράς και πλατείας.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου