Η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων σε δεύτερο πλάνο. Τροχοπέδη για το πρόγραμμα οι δυσμενείς δημοσιονομικές προοπτικές

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων σε δεύτερο πλάνο. Τροχοπέδη για το πρόγραμμα οι δυσμενείς δημοσιονομικές προοπτικές

«Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Με τη φράση αυτή επιχειρεί στέλεχος της αγοράς ακινήτων να περιγράψει την πραγματικότητα γύρω από την επιχειρούμενη προσπάθεια του Δημοσίου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, καθώς μπορεί μεν κάθε λίγες εβδομάδες να γίνεται και μια δήλωση-ανακοίνωση γύρω από την εν λόγω απόπειρα, ωστόσο επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο ήδη από την άνοιξη, σήμερα οι πρώτοι διαγωνισμοί για την πώληση/εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου θα είχαν ήδη προκηρυχθεί. Μάλιστα, βάσει των αρχικών δεσμεύσεων, εντός του θέρους και του Σεπτεμβρίου θα είχε ολοκληρωθεί και ψηφιστεί η απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που εμποδίζουν την εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων με ταχείς ρυθμούς.
Εκτός όμως από τις καθυστερήσεις που εκ των πραγμάτων ήταν αναμενόμενες -δεδομένης της χρονίζουσας αδράνειας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης στο συγκεκριμένο ζήτημα- το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα σήμερα είναι το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς γύρω από την τύχη της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς και της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πραγματικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσελκυστούν επενδυτές με βάση το πλαίσιο αξιοποίησης που προωθείται σήμερα. Αντιθέτως, η πρόταση που έχει προωθηθεί από εκπροσώπους της οικονομικής κοινότητας και θέλει τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων που θα δίδονται ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων, και κατά συνέπεια θα χρηματοδοτούν τις δανειακές και ταμειακές ανάγκες της χώρας, δίχως να πωλούνται, μοιάζει να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Προς το παρόν συνεχίζεται ο σχεδιασμός που αφορά την προώθηση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο 12ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, που διεξήχθη στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ανδρέας Ταμπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ο διαγωνισμός για την πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό αναμένεται να προκηρυχθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο ταμείο έχει μεταβιβαστεί από την Ελληνικό Α.Ε. η έκταση των 6.000 στρεμμάτων. «Οι επενδυτές θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα», σημείωσε ο κ. Ταμπραντζής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος ανέφερε σε συνάντησή του με την ομάδα των Γερμανών επιχειρηματιών ότι, σήμερα, προτεραιότητα έχουν τα 35 κτίρια που στεγάζουν ήδη υπηρεσίες του Δημοσίου κι έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο να διατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με τη μέθοδο sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση). Για τα υπόλοιπα ακίνητα, οι εννέα τράπεζες που προσελήφθησαν ως σύμβουλοι έχουν αναλάβει να καταγράψουν λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται (από νομική και ιδιοκτησιακή πλευρά), ώστε να είναι περισσότερο σαφής ο τρόπος αξιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά βέβαια το υπ’ αριθμόν ένα ακίνητο του Δημοσίου, το Ελληνικό, το έργο της ανάπλασής του μόνο απλό δεν είναι, κάτι που πιστοποιείται και από το πέρας μιας ολόκληρης δεκαετίας από τη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έχει επιτευχθεί κάποια λύση. Οπως εξήγησε ο κ. Ταπραντζής, ορισμένα από τα προσκόμματα της αξιοποίησης της έκτασης σχετίζονται με την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, «το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, τη γραφειοκρατία, τις πολύπλοκες και αλληλοσυγκρουόμενες διαδικασίες. Νομικά προβλήματα που σχετίζονται με χρησικτησίες, άρση απαλλοτριώσεων, αλλά και τεχνικά προβλήματα, όπως η έλλειψη κατάλληλων χρήσεων γης ή σχεδίων πολεοδόμησης. Επίσης, δεν υπάρχει ενιαίος φορέας στο Δημόσιο που να ασχολείται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στην κατεύθυνση της παραγωγής κυβερνητικής πολιτικής».

Συμπλήρωσε δε ότι αυτό που καθιστά το Ελληνικό μια πολύ δύσκολη άσκηση είναι ότι «δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό. Αποτελεί έναν από τους λόγους για τον οποίο έχουν αποτύχει οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Στις προσεγγίσεις μας πρέπει να υπάρχει η απάντηση στο ερώτημα πού θα βρούμε τα χρήματα. Εάν δεν είχαμε οικονομικό πρόβλημα, το Ελληνικό θα μπορούσε να “τρέξει” πολύ εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, ό,τι σχεδιάζουμε θα πρέπει να συγκινεί τις αγορές. Στο Ελληνικό το Δημόσιο θα επιβάλει τι θέλει και τι δεν θέλει», κατέληξε ο κ. Ταμπραντζής, τονίζοντας ότι δεν μπορεί όλη η έκταση να γίνει πάρκο.Tου Nικου X. Ρουσανογλου






kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου