Προσφυγή για το τέλος στα ακίνητα

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Προσφυγή για το τέλος στα ακίνητα

Διαστάσεις-«τσουνάμι» έχουν αποκτήσει οι προσφυγές που κατατίθενται καθημερινά στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας κατά των έκτακτων φορολογικών μέτρων.
Χθες προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νέο χαράτσι για τα ακίνητα (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) ενώ σε πιλοτική δίκη στις 4-11-2011, στην Ολομέλεια του ΣτΕ (αποφασίστηκε τελικά να εξετασθούν οι προσφυγές που επιδιώκουν να καταπέσει ως αντισυνταγματικό το «τέλος επιτηδεύματος», που βάρυνε τους ελεύθερους επαγγελματίες - επιτηδευματίες. Αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Π. Πικραμμένο πρόκειται να παραπέμψει στην Ολομέλεια όλες τις υποθέσεις όπου τίθενται σοβαρά συνταγματικά θέματα, προκειμένου να λυθούν το ταχύτερο δυνατό, αφού αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι σχετικές προσφυγές. Ηδη σε «πιλοτικές» δίκες έχουν παραπεμφθεί τα αυξημένα φορολογικά παράβολα, οι αναστολές φορολογικών προστίμων, οι ημιυπαίθριοι χώροι, τα πρόστιμα κ.λπ.

Ο ΔΣΑ υποστηρίζει ότι το τέλος των ακινήτων αποτελεί φόρο συνταγματικά ανεπίτρεπτο, που οδηγεί σε σταδιακή δήμευση της ακίνητης περιουσίας, ενώ προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας αφού ο ιδιοκτήτης εξαναγκάζεται να εκποιήσει ή αξιοποιήσει το ακίνητο για να καταφέρει να αντεπεξέλθει. Αντισυνταγματική θεωρεί ο ΔΣΑ την ανάθεση στη ΔΕΗ (που είναι νομικό πρόσωπο - ιδιώτης) δημόσιας εξουσίας για είσπραξη φόρου αλλά και για διακοπή της ηλεκτροδότησης ως ποινή για όποιον δεν πληρώσει.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου