Πως θα καλυφθούν οι ζημιές των ταμείων

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πως θα καλυφθούν οι ζημιές των ταμείων

Ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι θα υποστούν “κούρεμα” 50% .
Κι αν για τα ταμεία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τους μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες για τους ιδιώτες τα πάντα είναι ακόμη ανοιχτά. Μάλιστα κινδυνεύουν με “κούρεμα” τα ομόλογα που έλαβαν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής αλλά και προμηθευτές των νοσοκομείων .
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως “δεν θίγεται το ύψος των συντάξεων και η ασφαλής καταβολή τους” ενώ Φίλιππος Σαχινίδης παραδέχθηκε πως η απομείωση θα είναι και για τα ελληνικά ταμεία 50% για να μην υπάρξει διακριτή μεταχείριση σε σχέση με ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχουν στην διαδικασία..

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να “κουρευτούν” και ομόλογα που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ταμεία προβλέπει... μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους.

“Η κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού , με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος .

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση θα καλυφθούν με ρευστό οι άμεσες απώλειες που έχουν τα ταμεία. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα ρευστότητας και οι ασφαλιστικοί φορείς θα καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις.

Εξάλλου όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών η ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνουν οι ασφαλιστικοί φορείς από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο ήμισυ της συνολικής τους περιουσίας.

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά άμεσα στην καταγραφή όλων των ομολόγων, που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις του «κουρέματος» ανά ασφαλιστικό φορέα, προκειμένου να αποφασιστεί και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης.

Συνολικά η αξία των ομολόγων που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς υπολογίζεται σε 22 με 24 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα μετά το «κούρεμα» να έχουν απώλειες 11 έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται πως οι τοποθετήσεις αυτές απέφεραν ετησίας στα ταμεία αποδόσεις (τόκους) 800 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα το ποσό θα πέσει στα 400 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να χάσουν την επόμενη χρονιά οι ασφαλιστικοί φορείς λόγω της οικονομικής κρίσης (καθώς μειώνονται τα έσοδα από εισφορές).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως σε περίπτωση που δεν αναστραφεί η κατάσταση θα υπάρξει και νέο πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου