Κυπριακή Οικονομία Μικρότερο το ξενοδοχείο στο project με Κατάρ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κυπριακή Οικονομία Μικρότερο το ξενοδοχείο στο project με Κατάρ

Περισσότερα γραφεία και διαμερίσματα και λιγότερες σουίτες προτείνει η κυβέρνηση για την κοινή ανάπτυξη της Κύπρου και του Κατάρ απέναντι από το Hilton. 
Η διαφοροποίηση των οικονομικών δεδομένων της συμφωνίας, στην οποία έχει προστεθεί πρόνοια ότι η Κύπρος θα λάβει όλα τα πρόσθετα έσοδα από τις πωλήσεις εμπορικών και οικιστικών ακινήτων, έδωσε τροφή σε δεύτερες σκέψεις για το μέγεθος του ξενοδοχείου που θα κτιστεί από την κοινοπραξία. 
Η αρχική συμφωνία που είχε γίνει από τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ κυβέρνησης και της κρατικής εταιρείας Qatari Diar, προνοούσε την ανέγερση πέραν των 200 πολυτελών σουιτών, εμπορικό κέντρο, γραφεία και διαμερίσματα. 
«Η έκταση του πολυτελούς ξενοδοχείου θα πρέπει να περιοριστεί σε τετραγωνικά μέτρα και να δοθεί αυξημένη έκταση στην υπόλοιπη ανάπτυξη», ανέφερε στη StockWatch το μέλος της εξαμελούς κοινοπραξίας, Ανδρέας Πίτας. 

Η Qatari Diar φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις και να συναινεί στην ανέγερση ψηλότερου ξενοδοχείου αποτελούμενου από 50-60 πολυτελών σουιτών αντί 220 που προέβλεπε η μοκέτα που παρουσίασαν στην πρώτη επίσκεψη τους στην Κύπρο. 
«Τους εξηγήσαμε ότι στη Λευκωσία δεν ενδείκνυνται τα μεγάλα ξενοδοχεία λόγω χαμηλών πληροτήτων και ότι τα υφιστάμενα στηρίζουν τη βιωσιμότητα τους στις υπόλοιπες προσφερόμενες υπηρεσίες», αναφέρει ο εκτιμητής του ακινήτου Αντώνης Λοΐζου. 
Το γραφείο του κ. Λοΐζου είχε εκτιμήσει το κρατικό τεμάχιο απέναντι από το Hilton κοντά στα €135 εκ. έναντι €143 εκ. που ήταν η εκτίμηση του Κτηματολογίου. 
Το τεμάχιο θα διατεθεί τελικά στην κοινοπραξία έναντι €50 εκ., με την προοπτική ότι η Κύπρος θα καρπωθεί τα πρόσθετα κέρδη που θα προκύψουν από τις οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, σε περίπτωση που τα έσοδα ξεπεράσουν τους αρχικούς υπολογισμούς. 
Η διαφωνία στην τιμή καθυστέρησε την οριστικοποίηση της συμφωνίας αφήνοντας εκτεθειμένη την κυβέρνηση που εξήγγειλε ότι το έργο προχωρεί δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου. 

Μετά από σιωπή πέντε μηνών οι Καταρινοί επανήλθαν. 
Η επίσκεψη τους αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο συμβόλαιο σύστασης της εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν 50% η κυβέρνηση και άλλο 50% η Qatari Diar. 
«Οι Καταρινοί θα βρίσκονται στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου για επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας με την υπογραφή των συμβολαίων της εταιρείας», είπε ο κ. Πίτας για να προσθέσει ότι «αμέσως μετά θα αναλάβει το έργο η κοινοπραξία για να προωθήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια και όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες του project». 
Το βάφτισμα της εταιρείας θα γίνει αμέσως μετά από τα μέλη της εξαμελούς κοινοπραξίας μεταξύ των ονομάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι όπως είναι «Cyprus Qatar Realty» ή άλλου παρόμοιου ονόματος. 
«Η κυβέρνηση σωστά έπραξε και δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί, προχωρώντας το έργο. Μειώνοντας την τιμή της γης πέφτει και το κόστος της ανάπτυξης με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση, να ανέβουν οι τιμές των διαμερισμάτων και να υπάρχει αυξημένο κέρδος το οποίο θα καρπωθεί η κυβέρνηση, όπως είχε συμφωνηθεί με το Εμιράτο», ανέφερε ο κ. Πίτας. 
Πρόσθεσε ότι ο Εμίρης του Κατάρ διαθέτει $175 δισ. στις τράπεζες και ότι όπου πάει τον ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες. 

Της Ηρώς Ευθυμίου

stockwatch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου