Κύπρος. «Δοκιμαστική» κατάργηση μεταβιβαστικών…

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κύπρος. «Δοκιμαστική» κατάργηση μεταβιβαστικών…

Τη «δοκιμαστική» κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών, για περίοδο έξι μηνών προσανατολίζεται να προτείνει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί εκ μέρους του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ για μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% σε περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή τους εκεί που καταβάλλεται ΦΠΑ, συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ένεκα της προθεσμίας των τριών μηνών που ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών για να εξετάσει το θέμα, η Επιτροπή φέρεται να κινείται προς την πιο πάνω κατεύθυνση.
Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε σε επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως ανέφερε, βλέπει θετικά μεν την πρόταση νόμου, ωστόσο έχει ζητήσει χρονική περίοδο τριών μηνών για να μπορέσει το Υπουργείο να εξετάσει σε βάθος την εισήγηση και να προτείνει δικές του εισηγήσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι «όσο καθυστερούμε την ψήφιση της νομοθεσίας, δημιουργείται περισσότερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στην αγορά των ακινήτων και ενδεχομένως η όποια καθυστέρηση να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η πρόταση θα πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό για να μη δημιουργηθούν οι πιο πάνω αρνητικές επιπτώσεις.
Για το λόγο αυτό, είπε, «η Επιτροπή, είναι έτοιμη να συζητήσει την προσωρινή εφαρμογή της πρότασης νόμου για μια σύντομη περίοδο διάρκειας έξι μηνών, για να διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο αυτό το μέτρο θα έχει μια θετική επίδραση στην αγορά ακινήτων και για να δοθεί χρόνος στο Υπουργείο Οικονομικών να καταλήξει στις δικές του εισηγήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.

Το μέτρο, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα δώσει έναυσμα στο ρυθμό ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα και όποια πιθανά έσοδα απολέσει το κράτος από τον περιορισμό ή την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών, θα επανακτηθούν από τις αυξημένες εισπράξεις, λόγω των αυξημένων πωλήσεων. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και ίσως, εάν υπάρξει συμφωνία της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων, να προχωρήσει η ψήφιση της πρότασης νόμου την άλλη Πέμπτη, από την Ολομέλεια.

Συναινούν τα κόμματα
«Η θέση αρχής ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να ωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και ιδιαίτερα τον τομέα των κατασκευών και της κτηματαγοράς, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα και τις πλέον αρνητικές επιπτώσεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης παραμένει», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης αλλά, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δεν είναι σοφό να κρατούμε την αγορά ομηροποιημένη και η τυχόν μη ψήφιση του μέτρου αυτού θα προκαλέσει περαιτέρω μούδιασμα στην αγορά γιατί ο κόσμος θα αναμένει τη φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων για να προβεί σε πράξεις». Η σοφότερη, όπως ανέφερε, σκέψη, είναι ότι «θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει στην εφαρμογή της πρότασης για ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου είπε ότι «εμείς ως παράταξη ήμασταν οι πρώτοι που εισηγηθήκαμε την προσωρινή αναστολή των μεταβιβαστικών τελών σε μια προσπάθεια τόνωσης μιας αγοράς που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ατονία».

Το Υπουργείο Οικονομικών, συνέχισε, έχει πει ότι χρειάζονται τρεις μήνες σε διαβούλευση με τους τεχνοκράτες για να καταλήξουν σε μια αναθεώρηση του φάσματος των φορολογικών επιβαρύνσεων του τομέα των ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τις μεταβιβάσεις αλλά και την κατοχή.

Βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικές αναγκαιότητες, από τη μια την αναθεώρηση του φάσματος των νομοθεσιών και από την άλλη την ανάγκη να δώσουμε ένα έναυσμα στην αγορά έστω και με ένα παράθυρο ευκαιρίας για αναζωογόνηση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως το Κίνημά του στηρίζει την πρόταση νόμου «γιατί θα πρέπει να ενισχυθεί η αγορά και ο κατασκευαστικός τομέας, που είναι βασικός τομέας στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν περιθώρια επιπρόσθετης στήριξης του κατασκευαστικού τομέα», προσθέτοντας ότι «εμείς θα στηρίξουμε και θα εισηγηθούμε κι άλλα μέτρα όπως τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις κάτι που στο παρελθόν δούλεψε θετικά προς την κατεύθυνση αυτή».

Στηρίζουμε, συμπλήρωσε, την πρόταση νόμου έστω και στην προσωρινή βάση των έξι μηνών που τέθηκε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η όλη πρόταση είναι εποικοδομητική. «Δίνει την ευκαιρία στην αγορά να αποδείξει ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι θετικό και επαγωγικά για την οικονομία του κράτους», σημείωσε.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου