Αγοράζουμε παλιά και μικρά σπίτια

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αγοράζουμε παλιά και μικρά σπίτια

Μαζική στροφή στα παλιά και αρκετά μεταχειρισμένα σπίτια έκαναν το πρώτο φετινό εξάμηνο οι Θεσσαλονικείς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων «RE/MAX Ελλάς», με βάση τις πωλήσεις που έγιναν από το δίκτυο των γραφείων της.
Σχεδόν οι μισές (47%) από τις κατοικίες που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας 30 και περισσότερων ετών, ενώ το 10% των πωληθέντων σπιτιών κατασκευάστηκε πριν από 26 - 30 χρόνια. Νεόδμητα σπίτια αφορούσε μόλις το 3% των πωλήσεων, ενώ το 17% των πωληθέντων ήταν κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από 1 - 5 έτη.
Σε ό,τι αφορά το εμβαδόν, είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν τα μισά (44%) ήταν μικρότερα από 70 τετραγωνικά μέτρα. Ενα στα τέσσερα (27%) ήταν μεταξύ 51 - 70 τετραγωνικών μέτρων και το 17% μικρότερα. Εξάλλου, ένα στα πέντε πωληθέντα σπίτια ήταν εμβαδού μεταξύ 91 - 110 τ.μ. και ένα στα δέκα μεταξύ 71 - 90 τ.μ. Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα της «RE/MAX Ελλάς», το 97% των πωληθέντων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη από το δίκτυο των γραφείων της το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν κατοικίες. Επαγγελματικά ακίνητα αφορούσε το 3% των πωλήσεων, ενώ από τα γραφεία της «RE/MAX Ελλάς» δεν πουλήθηκε κανένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.

Οκτώ στις δέκα πωλήσεις αφορούσαν κατοικίες

Τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των πωλήσεων πήραν οι κατοικίες στο σύνολο της χώρας με βάση την έρευνα της «RE/MAX Ελλάς». Από το σύνολο των πωλήσεων το 82% αφορούσε κατοικίες, το 10% οικόπεδα - αγροτεμάχια και το 8% επαγγελματικά ακίνητα. Στην Αττική τα ποσοστά των πωληθεισών κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων ήταν κάπως υψηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο (86% και 10% αντίστοιχα), ενώ τα οικόπεδα - αγροτεμάχια περιορίστηκαν στο 4%.Εξάλλου, η σημαντική παλαιότητα των μεταβιβασθέντων ακινήτων χαρακτήρισε τις πωλήσεις από τα γραφεία της «RE/MAX Ελλάς», αφού πανελλαδικά οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών κατέλαβαν το 50% του συνόλου των μεταβιβάσεων, σε αντίθεση με τα νέα ακίνητα (έως 5ετίας) που μόλις ξεπέρασαν το 20% των συνολικών πωλήσεων. Στην Αττική το ποσοστό των παλιών κατοικιών επί των συνολικών πωλήσεων έφτασε το 60%, ενώ των νέων μόλις το 13%. Τέλος, στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) υπήρξε σχετική ισορροπία στις πωλήσεις μεταξύ των παλιών και των νεόδμητων και σχεδόν καινούργιων κατοικιών (33% και 31% αντίστοιχα).Αναφορικά με το εμβαδόν, πανελλαδικά παρατηρείται μία σαφής προτίμηση σε ποσοστό περίπου 80% στις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τετραγωνικά μέτρα). Στην Αττική το ποσοστό των πωλήσεων των μικρομεσαίων κατοικιών έφτασε στο 72%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα πλησίασε το 90%.Οσον αφορά τις τιμές των ακινήτων σε πανελλαδική κλίμακα, παρατηρήθηκε μία πίεση προς τα κάτω και μέχρι 15% σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, σε κάποιες ακριβές περιοχές της Αθήνας παρατηρήθηκε πτώση τιμών έως και 20%.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου