Προσπάθεια να βγει από το ράφι ο "θησαυρός" των ΟΤΑ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Προσπάθεια να βγει από το ράφι ο "θησαυρός" των ΟΤΑ

Μπορεί η αξία των ακινήτων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαμορφώνεται (βάσει μελέτης) στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το Δημόσιο, ποτέ έως σήμερα, δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί την μεγάλη αυτή «προίκα». Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 5% της συνολικής αξίας των ακινήτων των ΟΤΑ καταλήγει στα κρατικά ταμεία, μέγεθος στο οποίο συνυπολογίζονται τα τέλη νεκροταφείων.
Με την πρώτη απογραφή των ακινήτων των ΟΤΑ να έχει ολοκληρωθεί, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) βρίσκεται στη δημιουργία «πλάνου δράσης».
Στο πλαίσιο αυτό έχει προκηρύξει διαγωνισμό (προϋπολογισμού 45 χιλιάδων ευρώ) με στόχο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος που θα δημιουργήσει το επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.

Λαβύρινθος

Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρομοιάζουν την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων με το λαβύρινθο του Μινώταυρου. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΕΤΑΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ιδιοκτήτης περίπου 20.000 κτηρίων σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία μόνον το 30% εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα.
Πολυάριθμοι Δήμοι πληρώνουν υψηλά μισθώματα για να στεγάζουν τις υπηρεσίες τους, την στιγμή που έχουν στην διάθεσή τους μεγάλο αριθμό άδειων ακινήτων. Κοινό μυστικό αποτελεί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι Δήμοι επέλεγαν να ενοικιάζουν τα ακίνητά τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αντί να τα ιδιοχρησιμοποιούν. 
Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις (είχε φέρει στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο η εφημερίδα «Μακεδονία») αφορά το Δήμο Βέροιας που πλήρωνε μηνιαίο ενοίκιο 7.400 ευρώ για διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων, όπου στεγαζόταν η τοπική διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, οι Δήμοι, υπό την πίεση των υπέρογκων οφειλών τους, αναγκάζονται να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των ακινήτων τους ελλείψει άλλων πόρων.

Αναξιοποίητα

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΕΤΑΑ, η συνολική αξία των ακινήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο του δημοτικού real estate περιλαμβάνει ιδιόκτητα κτήρια (78,6%), μισθωμένα (13,3%), παραχωρημένα (7,1%). Το υπόλοιπο 1% παραμένει αγνώστου ταυτότητας, χωρίς δηλαδή ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Παράλληλα, σε κακή ή μέτρια κατάσταση είναι συνολικά περίπου το 39,8% των ακινήτων των ΟΤΑ, με το υπόλοιπο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Ορισμένα ακίνητα ΟΤΑ που παραμένουν πλήρως ή μερικώς αναξιοποίητα παρουσιάστηκαν προ μερικών μηνών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank EFG Υπηρεσίες Ακινήτων Δημήτρη Ανδρίτσο στο πλαίσιο συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία:

- Στον Πειραιά σε κτήριο γραφείων-καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 2.949 τ.μ. μοναδικός χρήστης είναι κατάστημα φωτοτυπιών, την στιγμή που υπάρχουν χώροι για επτά καταστήματα.

- Στη Νίκαια διώροφο κτήριο 117,6 τ.μ. χρήζει ανακαίνισης.

- Στα Ιλίσια δύο ισόγεια διαμερίσματα 64 και 62 τ.μ. είναι μισθωμένα έναντι 230 και 300 ευρώ αντίστοιχα.

- Στην Αθήνα, ο Δήμος έχει την ψιλή κυριότητα σε οικόπεδο επιφάνειας με ερειπωμένο κτίσμα επιφάνειας 307,2 τ.μ.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου