Εσοδα 4 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εσοδα 4 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση


Μόλις 29.348 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων έχουν γίνει μέχρι στιγμής ενώ απομένουν τέσσερις εβδομάδες για τη λήξη της προθεσμίας. Τα έσοδα μέχρι τώρα είναι 5,5 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να μπουν τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς στα δημόσια ταμεία. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να τίθεται παράταση στη διαδικασία για τους ημιυπαίθριους που λήγει τη Δευτέρα και όσοι δεν τους έχουν τακτοποιήσει μπορούν να ενταχθούν στο νόμο για τα αυθαίρετα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει μια πολύ μικρή παράταση ?την οποία ζητούν και οι μηχανικοί και οι τράπεζες- προκειμένου να «καλυφθούν» οι μέρες που χάθηκαν από τις καταλήψεις στις πολεοδομίες και τις εφορίες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος χθες επιχείρησε να εξηγήσει και την απόφαση της κυβέρνησης να διατίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό, το 95% των εσόδων από τις τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων αλλά κι όλων των πόρων του Πράσινου Ταμείου.
Οι πόροι 

Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματική η τακτοποίηση από το ΣτΕ λόγω της παραπάνω απόφασης, λέγοντας ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της χώρας». Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι το 95% των πόρων του Πράσινου Ταμείου δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, για την κάλυψη δημοσιονομικών στόχων.Συνολικά για έργα αναπλάσεων και προστασίας περιβάλλοντος θα διατεθούν μέχρι το 2014, 400 εκατ. ευρώ απο τα προβλεπόμενα 4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα είναι τα διαθέσιμα του Πράσινου Ταμείου. Πρόκειται για τα έσοδα συνολικά από ημιυπαίθιους χώρους και αυθαίρετα τα οποία τακτοποιούνται με την καταβολή των σχετικών προστίμων.

Τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ θα παραμείνουν ως αποθεματικό που θα χρησιμοποιηθεί για τον τακτικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί, είπε ο υπουργός. «Δεν είναι ψίχουλα τα 400 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας αυτό το διάστημα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπακωσταντίνου, τονίζοντας ότι έργα για το περιβάλλον προβλέπονται και από άλλα προγράμματα (π.χ. ΕΠΕΡΡΑ). Σήμερα πάντως, τα διαθέσιμα του Πράσινου Ταμείου είναι 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 400 ευρώ αποτελούν την αρχική «προίκα» του φορέα και τα υπόλοιπα προέρχονται κατά κύριο λόγο απο τα έσοδα των προστίμων για τους ημιυπαίθριους. Οι αιτήσεις για τους ημιυπαίθριους φτάνουν τις 654.820 και τα έσοδα περίπου στα 650 εκατομμύρια ευρώ.

Αργά
Σε ό,τι αφορά στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, αυτές φαίνεται ότι δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που φιλοδοξούσε η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 29.348 προκαταρκτικές αιτήσεις. Από αυτές, οι δεσμευτικές αιτήσεις είναι μόλις 5.110 κι έχουν ολοκληρωθεί μόλις οι 563. Τα συνολικά έσοδα ανέρχονται σε 5.449.144 ευρώ εκ των οποίων τα 3.495.000 ευρώ αφορούν στα παράβολα και τα υπόλοιπα 2.004.144 ευρώ σε πληρωμές δόσεων. Αναφορικά με τις αναπλάσεις, σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τα 400 εκατ. τα μισά θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.Οι παρεμβάσεις αυτές είναι μεταξύ άλλων διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση - ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση. Στα 45 εκατ. φθάνει η χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.ά.).

Τέλος, 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, δηλαδή για την αποζημίωση των ιδιοκτητών προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ακινήτων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου