Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική : Aκίνητα μισοτιμής

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική : Aκίνητα μισοτιμής


Μισοτιμής πωλούνται πλέον κάποια ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αλλά και της υπέρμετρης φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας. Μεσίτες και εργολάβοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα, αφού σπίτια και οικόπεδα βγαίνουν προς πώληση πολύ κάτω ακόμη και από την αντικειμενική αξία τους.
Οπως ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας, Νίκος Ράλλης, το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός ζορισμένων οικονομικά ιδιοκτητών, οι οποίοι βγάζουν στην αγορά για πώληση τα ακίνητά τους με απαιτήσεις πολύ χαμηλότερες από τις συνήθεις, που φτάνουν ακόμη και στο 50% της τιμής που ζητούσαν πριν από λίγο καιρό. Μάλιστα, κάποια από αυτά προσφέρονται σε τιμές αρκετά χαμηλότερες ακόμη και από την αντικειμενική αξία της περιοχής όπου βρίσκονται. 

«Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται αντιληπτό μετά το Πάσχα, όμως τις τελευταίες μέρες με τα νέα χαράτσια στα ακίνητα άρχισε να αποκτάει σημαντικές αυξητικές τάσεις. Ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε ζόρια, στην κυριολεξία ξεπουλάνε την ακίνητη περιουσία τους. Μάλιστα, δίνουν όσο όσο, ακόμη και στη μισή τιμή ή και χαμηλότερα, κάποια προνομιούχα ακίνητα. Πλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην κτηματαγορά, όμως δυστυχώς μόνο γι' αυτούς που έχουν ρευστότητα, αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις», είπε ο κ. Ράλλης.

Οι συσσωρευμένες οικονομικές ανάγκες των κατασκευαστών αλλά και των άλλων πωλητών ακινήτων, οι οποίες έγιναν μεγαλύτερες από την έντονη φορολογική επιβάρυνση του τελευταίου διαστήματος, αποτελούν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Παγώνη, τη βασική αιτία που προσφέρονται σήμερα ακίνητα σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές. 

«Υπάρχει πολύ άσχημη ψυχολογία στον κόσμο, τη στιγμή που ανάγκες και φόροι συνεχώς αυξάνονται. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται κάτω από την αξία τους. Δεν έχει άλλη λύση κάποιος εργολάβος, ο οποίος είναι έτοιμος να πάει... φυλακή. Υπάρχουν άτομα που αναγκάζονται να πληρώσουν φόρο 50.000 και 100.000 ευρώ το χρόνο για την ακίνητη περιουσία τους. Για παράδειγμα, ένα οικοπεδούχος που απέκτησε με αντιπαροχή πέντε ή έξι διαμερίσματα αναγκάζεται να πουλήσει κάποιο φτηνά, για να πληρώσει το φόρο. Θέλω να τονίσω ότι γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα με τρόπο πολύ μελετημένο, ώστε να έρθουν στη συνέχεια κάποιοι και να τα πάρουν σε πολύ χαμηλές τιμές», είπε στον «ΑτΚ» ο κ. Παγώνης.

«Προσφέρουμε κάποια ακίνητα σε χαμηλές τιμές, για να δελεάσουμε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Πολιτική μας είναι πάντοτε να πουλάμε ακίνητα σε τιμές 10% κάτω από τις τρέχουσες, κάτι που μπορούμε να κάνουμε, αφού έχουμε ιδιόκτητα οικόπεδα. Εκπτώσεις, βέβαια, δε γίνονται στα ακίνητα που θεωρούνται πρώτης γραμμής», ανέφερε από την πλευρά της η κατασκευάστρια Κατερίνα Τζαμπάζη. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ο κ. Ράλλης ανέφερε και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα μια «γενναία πτώση στις τιμές των προς πώληση ακινήτων». 

Ειδικότερα, στην περιοχή της οδού Νικολάου Πλαστήρα, στην Καλαμαριά, για μεταχειρισμένο διαμέρισμα 65 τετραγωνικών μέτρων ο ιδιοκτήτης του ζητάει 60.000 ευρώ και μάλιστα εμφανίζεται δεκτικός στο να μειώσει ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις του. Οπως είπε ο κ. Ράλλης, στη συγκεκριμένη περιοχή η αντικειμενική αξία των ακινήτων βρίσκεται γύρω στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. 

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση μεταχειρισμένου διαμερίσματος 85 τ.μ. στην οδό Πασαλίδη του ίδιου δήμου. Το ακίνητο πουλήθηκε προς 80.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία στην περιοχή κινείται επίσης γύρω στις 2.000 ευρώ/τ.μ. 

Εξάλλου, νεόδμητη μεζονέτα με εμβαδόν 280 τετραγωνικών μέτρων και με τακτοποιημένους τους παράνομα στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους στην περιοχή της Περαίας πουλήθηκε προς 350.000 ευρώ. Ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι, επειδή πρόκειται για πολυτελή κατασκευή, στις καλές εποχές το εν λόγω ακίνητο θα κόστιζε 700.000 ευρώ. 

Πολλές περιπτώσεις προσφοράς ακινήτων με τιμές ιδιαίτερα χαμηλές έχει εντοπίσει ο κ. Ράλλης και στο νομό Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα, διαμέρισμα περίπου δύο ετών και εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων, σε πολύ καλό σημείο στην περιοχή της Ουρανούπολης, πωλείται σήμερα προς μόλις 1.000 ευρώ/τ.μ. Παλαιότερα η τιμή του έφτανε ακόμη και σε διπλάσια επίπεδα. 

Με αρκετά χαμηλές απαιτήσεις πουλάνε κάποιες από τις νεόκτιστες μεζονέτες τους, εμβαδού 150 τ.μ., στην περιοχή της Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής δύο αδέλφια εργολάβοι. Ζητάνε 160.000 ευρώ, όταν η τιμή των εν λόγω ακινήτων στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς φτάνει ακόμη και τις 300.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι οι πωλητές είναι έτοιμοι να κατεβάσουν κι άλλο την τιμή, αφού είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν φόρο περίπου 250.000 ευρώ. 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση πρώτου στη θάλασσα αγροτεμαχίου, εμβαδού 50 στρεμμάτων, στην περιοχή της Ουρανούπολης. Πωλείται προς 3 εκατομμύρια ευρώ και ο ιδιοκτήτης του είναι «ανοιχτός» και σε άλλα παζάρια, όταν παλαιότερα το εν λόγω ακίνητο κοστολογούνταν περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. 

Τέλος, σε χαμηλότερες τιμές πωλούνται εκτάσεις γης και στην περιοχή του Λακκώματος. Ετσι, αγροτεμάχιο 20 στρεμμάτων θα πουληθεί προς λιγότερα από 25.000 ευρώ το στρέμμα, όταν παλαιότερα κόστιζε 35.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ στην ίδια περιοχή η τιμή αγροτεμαχίου 32 στρεμμάτων έπεσε από τις 250.000 στις 180.000 ευρώ. 

Κύπριοι και αλλοδαποί αγοραστές 

Σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, Κύπριοι και αλλοδαποί (κυρίως Αραβες και λιγότερο Ρώσοι) που δημιουργούν εταιρίες με Κύπριους το τελευταίο διάστημα δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές. Οπως ανέφερε ο ίδιος, το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε προνομιακά διαμερίσματα και μεζονέτες, αλλά και σε οικόπεδα μέχρι δέκα στρεμμάτων. «Προχωρούν σε αγορές ακινήτων με στόχο την επένδυση. Την περίοδο της κρίσης έχουν εμφανιστεί πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι και ψάχνουν ακίνητα σε χαμηλή τιμή», είπε ο κ. Ράλλης.

agelioforos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου