Σε τροχιά υλοποίησης η “Πτολεμαΐδα 5”

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σε τροχιά υλοποίησης η “Πτολεμαΐδα 5”


Του Χρήστου Βήττα

Προσφορές για την κατασκευή της σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ “Πτολεμαΐδα 5” κατέθεσαν οι κοινοπραξίες των εταιρειών ΤΕΡΝΑ-Hitachi και Alstom-METKA-DAMCO. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ αναφορικά με τον διαγωνισμό “Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας V μεικτής ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση” στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ, ανοίχτηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης οι οικονομικές προσφορές για τον διαγωνισμό.

Οι προσφορές

Ειδικότερα, υπήρξαν δύο προσφορές: Η εταιρεία Τέρνα, με υπεργολάβους τις εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd Ιαπωνίας και τη Hamon Environmental GmbH, προσέφερε συνολικό τίμημα 1.394.634.137,82 ευρώ. Η προσφορά αφορά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 660,0 MW. Ο όμιλος εταιρειών Alstom Power Systems S.A., Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas Α.E., METKA A.E. και DAMCΟ Energy Α.Ε., με επικεφαλής την Alstom Power Systems S.A. και με υπεργολάβους τις εταιρείες Alstom Power Steam Turbines, Alstom Power India και Alstom Power Italia, προσέφερε συνολικό τίμημα 1.557.786.200 (συμπεριλαμβανομένου ποσού 46.398.200 ευρώ που αντιστοιχεί στην τιμολόγηση των τεχνικών αποκλίσεων). Η προσφορά αφορά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 598,9 MW. “Στη συνέχεια, προκειμένου να αναδειχθεί ο ανάδοχος, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα στη διακήρυξη”, καταλήγει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της.
Είναι βέβαιο ότι, από μια πρώτη ματιά, η οικονομική προσφορά του πρώτου ομίλου φαίνεται πιο ελκυστική. Η TERNA - Hitachi το τίμημα που προτείνει είναι 1.394.634.137 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 26,5% που προσφέρει, αφού η αρχική τιμή ήταν 1.897.416.412 ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 660 MW και ο βαθμός απόδοσης 41,5. Η προσφορά του ομίλου Alstom - ΜΕΤΚΑ είναι 1.557.786.200 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί το ποσό των 46.398.200 ευρώ που αντιστοιχεί στην τιμολόγηση των “τεχνικών αποκλίσεων”, το τελικό ποσό είναι 1.511.388.000. Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 598,9 MW, με βαθμό απόδοσης 40,5.

Η αξιολόγηση

Βεβαίως, η επιτροπή αξιολόγησης της ΔΕΗ θα μελετήσει ενδελεχώς τις δύο προτάσεις προκειμένου να καταλήξει. Οι τεχνοκράτες της επιχείρησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε τόσο μεγάλες επενδύσεις και σε τόσο σύνθετα έργα η απόφαση δεν λαμβάνεται με βάση απλώς την οικονομική προσφορά. Επιπροσθέτως, θα ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως οι εγγυήσεις του κάθε ομίλου, ο χρόνος κατασκευής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι “τεχνικά είναι αποδεκτές” και οι δύο προσφορές. Εκπρόσωπος της ΔΕΗ δήλωσε στη “Μ” ότι “για το δ.σ. της επιχείρησης η υλοποίηση του έργου ‘Πτολεμαΐδα 5’ είναι μονόδρομος. Θα προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα, με παράλληλη ενδελεχή αξιολόγηση των δύο προσφορών. Στόχος είναι να ληφθεί η οριστική απόφαση εντός του έτους, να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το μεγάλο αναπτυξιακό έργο”.
Να σημειωθεί ότι ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 72 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα, σύγχρονη αντιρρυπαντική μονάδα μπορεί να είναι έτοιμη στα τέλη του 2016, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις ή κάποια άλλη εμπλοκή.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου