Μπέρδεμα με το Helexpo Palace

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Μπέρδεμα με το Helexpo Palace




Στο «στόχαστρο» του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου βρίσκεται η Διεθνής Eκθεση Θεσσαλονίκης. Εκτός από το ακίνητο των 180 στρεμμάτων του εκθεσιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, στην ιδιοκτησία του Ταμείου φαίνεται ότι έχει ήδη περιέλθει το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, το γνωστό Helexpo Palace, στην οδό Κηφισίας. Εκτός κι αν υπάρχει «μπέρδεμα και παρεξήγηση», κάτι που ασφαλώς είναι… τραγικό, αφού πρόκειται για περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, από την αξιοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς αν η Ελλάδα είναι σε θέση να εξέλθει από την κρίση και να καταχωριστεί στον κατάλογο των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

Η απόφαση της παραχώρησης υπογράφηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, στις 6 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ, μπορεί τα στοιχεία του δικού της ακινήτου και του ακινήτου που παραχωρήθηκε στο Ταμείο να είναι τα ίδια και να δημιουργούν εντυπώσεις, αλλά στην πραγματικότητα έχει την προφορική διαβεβαίωση του Ταμείου ότι η απόφαση δεν την αφορά. Ακόμη κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, η υπόθεση αποδεικνύει το πλήρες γραφειοκρατικό αλαλούμ του ελληνικού κράτους, το οποίο σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της νεότερης Ιστορίας του εμφανίζεται εντελώς «γυμνό», κάτι που ασφαλώς δυσκολεύει την έξοδό του από την κρίση. Διότι είναι σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις η ασυνεννοησία και το μπέρδεμα είναι τόσο μεγάλα που προκαλούν ή γέλια ή κλάματα. Μάλλον και γέλια και κλάματα, αφού είναι προφανές ότι το ελληνικό Δημόσιο και οι θεσμικοί παράγοντες που διαχειρίζονται τις υποθέσεις του δεν ελέγχουν την κατάσταση. Οπως το κράτος υποχρεώθηκε να κάνει απογραφή για να καταγράψει τους δημοσίους υπαλλήλους που το ίδιο εδώ και δεκαετίες πληρώνει, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν σε απογραφή και πιστοποίηση της ταυτότητας των ασφαλισμένων, υποχρεώνοντάς τους να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στις τράπεζες, και όπως ο υπεύθυνος του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη αποκάλυψε πως ούτε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών δε δύναται να έχει ασφαλή και αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων, έτσι και κανείς αξιωματούχος, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, δεν μπορεί να ξέρει αν το τάδε ή το δείνα ακίνητο του Δημοσίου είναι όντως αυτό που φαίνεται στα χαρτιά!

Δύο από τα τρία κτίρια

Τι συμβαίνει με την περίπτωση του ακινήτου της ΔΕΘ στην Αθήνα: Το ΕΣΚΑ βρίσκεται επί της οδού Κηφισίας 39, στο Μαρούσι Αττικής, σε ακίνητο της ΚΕΔ με Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής 2248, το οποίο παραχωρήθηκε το 1991 στην τότε ενιαία Helexpo – ΔΕΘ για να κατασκευάσει εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, κάτι που έγινε τα επόμενα χρόνια. Η τωρινή απόφαση των τεσσάρων υπουργών αναφέρει σαφώς ότι το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Κηφισίας 39, στο Μαρούσι Αττικής, με Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής 2248 παραχωρείται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ταμείο. Οπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΔΕΘ, στο συγκεκριμένο ακίνητο της οδού Κηφισίας 39 βρίσκονται τρία κτίρια, το Helexpo Palace και δύο άλλα συνολικού εμβαδού 28.000 τετρ. μέτρων, που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοσιογράφων που κάλυπταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Μετά το καλοκαίρι του 2004 κατέληξαν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και κάποια στιγμή ακούστηκε ότι θα στεγάσουν το υπουργείο Υγείας, κάτι που έμεινε στα χαρτιά. Τώρα οι υπεύθυνοι του Ταμείου υποστηρίζουν προς τη ΔΕΘ ότι στην κατοχή τους πέρασαν αυτά τα δύο κτίρια και όχι το ΕΣΚΑ, ώστε να αξιοποιηθούν, καθώς τα τελευταία χρόνια ρημάζουν. Ολες αυτές οι διαβεβαιώσεις παραμένουν, βέβαια, σε προφορικό επίπεδο, αφού σύμφωνα με το Ταμείο δεν υπάρχει λόγος διευκρινίσεων, καθώς στην υπουργική απόφαση ναι μεν ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής και η διεύθυνση μπορεί να θεωρηθεί ότι αφορούν το ΕΣΚΑ, αλλά η αναφορά ότι πρόκειται για δομημένη επιφάνεια 28.000 τετρ. μέτρων αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για τα δύο κτίρια με τον κωδικό Β και Γ.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου