Αντισυνταγματικοί οι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αντισυνταγματικοί οι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα

Σε ευθεία σύγκρουση με το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρνει το ΥΠΕΚΑ η τροπολογία Βενιζέλου στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα κατά άρθρο στη Βουλή με την οποία καταργείται στην ουσία το «Πράσινο Ταμείο». 
Το υπουργείο Οικονομικών, με αυτή τη ρύθμιση φαίνεται ότι αψηφά το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο για να γνωμοδοτήσει υπέρ της «τακτοποίησης» των ημιυπαιθρίων και των αυθαιρέτων είχε απαιτήσει οι πόροι από αυτές τις διαδικασίες να πηγαίνουν στο «Πράσινο Ταμείο» και να διατίθενται για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. 
Όμως, με την εν λόγω τροπολογία (προστίθεται στο Άρθρο 39 του ν/σ) ορίζεται ότι το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ορίζεται μάλιστα πολύ συγκεκριμένα ότι «η διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου κατ΄ έτος, όπως προβλέπονται στο άρθρο 8, για τις λειτουργικές του δαπάνες και την επίτευξη των σκοπών του, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους».
Ουσιαστικά με αυτή τη ρύθμιση το πολυδιαφημισμένο «Πράσινο Τάμειο» της πρώην υπουργού Τ. Μπιρμπίλη επιστρέφει στο αμαρτωλό παρελθόν του ΕΤΕΡΠΣ οι πόροι του οποίου δεν πήγαιναν στις αστικές αναπλάσεις και τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις αλλά χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου