Κύπρος Ακίνητα: Πολλά θα μείνουν στο ράφι

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κύπρος Ακίνητα: Πολλά θα μείνουν στο ράφι

Πολλά από τα ακίνητα που σήμερα είναι προς πώληση στις επαρχίες Πάφου Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν πρόκειται να πουληθούν στο εγγύς μέλλον λόγω της υπερπροσφοράς των τελευταίων ετών.
Αναλύοντας την κατάσταση της κυπριακής αγοράς ακινήτων στους οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch o διευθυντής της Leaf Research Παύλος Λοΐζου εξήγησε το εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί αυτήν την περίοδο.
Το πρώτο, όπως αναφέρεται πιο πάνω, είναι ο μεγάλος αριθμός οικιών που έχουν μείνει στα αζήτητα. Κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς αλλά και λόγω της φύσης των συγκεκριμένων έργων τα οποία δεν απευθύνονταν και δεν προορίζονταν για ιδιοκατοίκηση.

Από την άλλη, υπάρχει πολύ μικρή κατασκευαστική δραστηριότητα τόσο λόγο ζήτησης αλλά και επειδή οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης ειδικά για μεγάλα έργα. Σύμφωνα με τον Παύλο Λοΐζου, ζήτηση για ακίνητα αφορά μόνο διαμερίσματα σε κεντρικές περιοχές των πόλεων, λιγότερη για παραθεριστικές κατοικίες, φοιτητικά ακίνητα αλλά και για έργα που έχουν σχέση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για συγκεκριμένες περιοχές όπως για παράδειγμα σε Πέγεια και Γεροσκήπου όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη, πλέον, ο διευθυντής της Leaf Reseach, θεωρεί πως δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αγορά.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η φήμη που δημιούργησε η Κύπρος στο εξωτερικό ως μη ασφαλής προορισμός για αγορά εξοχικής κατοικίας ή ακόμα και μόνιμης κατοικίας εκτός και αν έχει ήδη εκδοθεί τίτλος από το Κτηματολόγιο.

Αναφορά κάνει ο Π. Λοΐζου και στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η υποθήκευση ακινήτων αποτελούσε μέχρι τώρα το βασικό εργαλείο για δανεισμό ρευστότητας τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες. Σημειώνει πως σε περίπτωση που μια τράπεζα θέλει να αποκτήσει έλεγχο σε ένα υποθηκευμένο ακίνητο χρειάζεται γύρω στα 9-12 χρόνια και ακόμα και τότε, αν αποτελεί τη βασική κατοικία του δανειζόμενου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της.

Το πρόβλημα στα ακίνητα επεκτείνεται ακόμα περισσότερο λόγω και των διαχρονικών τάσεων στα εμπορικά ακίνητα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε Moody’s και Fitch o Π. Λοΐζου οι αγορά εμπορικών ακινήτων καθαρά για επενδυτικούς σκοπούς ήταν διαχρονικά χαμηλή τόσο γιατί δεν υπήρχαν developers που να εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους αναπτύξεις αλλά και επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών στην Κύπρο είναι μικρού μεγέθους και πολλές φορές στεγάζονται σε οικιστικές αναπτύξεις αφού δεν εφαρμόζεται κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει αυτήν την πρακτική.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την παρουσίαση, υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα σημεία στη Λεμεσό όπου δημιουργήθηκε υπερπροσφορά και είναι άγνωστο αν και πότε θα διατεθούν τα συγκεκριμένα. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η διάθεση ακινήτων που απευθύνονται σε πολλούς ενοικιαστές.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου