Στο Ταμείο Περιουσίας τώρα και τα ακίνητα των Ταμείων

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Στο Ταμείο Περιουσίας τώρα και τα ακίνητα των Ταμείων


Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η αδυναμία των διοικήσεων να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά. Δύο χρόνια μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιτευχθεί καλύτερα αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό της ανεπαρκούς διαχείρισης το γεγονός ότι: Το ΙΚΑ εξοικονόμησε μόλις 10% από τα μισθώματα, από τα 561 μισθωμένα ακίνητα που χρησιμοποιεί. Καταβάλλει μηνιαίως 2,41 εκατ. ευρώ, αντί των 2,91 εκατ. ευρώ, που έδινε πριν από τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, στην «αγορά» τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης κινούνται 30%-50% χαμηλότερα, σε σχέση με τις προ διετίας τιμές. 
Ανάλογη είναι η κατάσταση, ως προς την αξιοποίηση των ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών, ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνονται κατά 65,71% επαγγελματικοί χώροι, κατά 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφοι και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και, μόλις, κατά 0,31% διαμερίσματα. 
Η αξία, που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία, είναι η αντικειμενική, όχι η αγοραία. Το 20% της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ταμείων παραμένει αναξιοποίητο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ν. 3918/2011, που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου 2011, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να ανατίθεται σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Η πρόβλεψη του νόμου συνίσταται στο ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι επαγγελματίες του real estate θα είχαν τον πρώτο λόγο, στο σχέδιο της κυβέρνησης να βγάλει τα ασφαλιστικά ταμεία από το οικονομικό τέλμα, μέσω εκμετάλλευσης των ακινήτων τους. 
Ωστόσο, η οικονομική συγκυρία και η ανάγκη να προκύψουν άμεσα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οδηγούν την κυβέρνηση σε αναθεώρηση των σχεδίων της. Και σε υπαγωγή των ακινήτων, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. 
Με βάση τα στοιχεία από τους 19 συνολικά ασφαλιστικούς φορείς, οι 12 έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, που παραμένει αναξιοποίητη. Όπως είναι φυσικό, τα μεγαλύτερα περιθώρια να αξιοποιήσουν την περιουσία τους έχουν τα μεγάλα Ταμεία. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολουμένων) και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για το ΙΚΑ, που διαθέτει το 53,16% της συνολικής ακίνητης περιουσίας του ασφαλιστικού συστήματος (ύψους 744 εκατ. ευρώ). 
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ιδιόχρησης είναι πολύ υψηλό. Κατά βάση, το ΙΚΑ χρησιμοποιεί τα ακίνητά του, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Μάλιστα το 88,26% των εκμισθωμένων ακινήτων προέρχεται από επτά ακίνητα. Πέντε από τα οποία «αποκτήθηκαν» πρόσφατα από το Ίδρυμα, στο πλαίσιο των ενοποιήσεων. 
Συνολικά δεκατέσσερα είναι τα αναξιοποίητα αυτοτελή ακίνητα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Δύο από τα δεκατέσσερα αυτά ακίνητα -στην οδό Πειραιώς και στη Ρόδο- αποτελούν το 47,23% του συνόλου. Έξι αναξιοποίητα γεωτεμάχια αποτελούν το 70,17% της συνολικής αξίας των οικοπέδων του ΙΚΑ. 
Πρόκειται για οικόπεδα σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που η αξία τους φτάνει τα 79,7 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, στην ίδια περιοχή, ακίνητα που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία, εκμισθώνονται σε χαμηλότερες τιμές, σε σύγκριση με άλλα ακίνητα που τα Ταμεία μισθώνουν για να στεγαστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλα οικόπεδα παραμένουν ανεκμετάλλευτα πολλά χρόνια. 
Όπως το οικόπεδο απέναντι στη Bίλα Kαζούλη, στην Kηφισιά, και πίσω από το νοσοκομείο KAT, έκτασης 35 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του IKA. H αντικειμενική του αξία ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ. Aποκτήθηκε το 1964 και παραμένει ανεκμετάλλευτο. Tην ίδια στιγμή, ωστόσο, το IKA πληρώνει 10.272 ευρώ τον μήνα για να στεγάζει το υποκατάστημά του στο Mαρούσι. Καθώς και αρκετές χιλιάδες ευρώ για να στεγαστεί η διοίκηση του ιδρύματος σε διάφορα ακίνητα της Aθήνας - 22.366 ευρώ το μήνα δίνει μόνο για το κτίριο επί της οδού Aγίου Kωνσταντίνου 8. 

Ολιγωρία 

Μόλις πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι θα μεταστεγαστεί σε κτίριο, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στην οδό Πειραιώς. Μόνο που αυτό θα γίνει μετά από 4 χρόνια. Τόσο καιρό θα πάρει η ανακατασκευή του υπάρχοντος ιδιόκτητου εκεί κτιρίου. Το συγκεκριμένο κτίριο που βρίσκεται στην Πειραιώς 64, έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια για να ανακαινιστεί.
Κάτι που έγινε κατά το ήμισυ. Μετά σταμάτησε. Αναξιοποίητο μένει το διατηρητέο κτίριο στην οδό Bουλής 6, στο Σύνταγμα. Ανήκε στο TAΠ-OTE, αλλά τώρα ανήκει στο IKA. Tο διώροφο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Kολοκοτρώνη 44, στο κέντρο του Πειραιά, που ανήκει στον OAEE, μένει κενό και αναξιοποίητο. Aποκτήθηκε το 1955 και η αντικειμενική του αξία εκτιμάται σήμερα σε 1.014.847 ευρώ. 
Tο οκταώροφο κτίριο του παλαιού Eφετείου, στην οδό Σωκράτους 65, ανήκει σε ασφαλιστικό ταμείο, και συγκεκριμένα στο TEAIT. Tο κτίριο είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι, επειδή είχε καταληφθεί από εξαθλιωμένους μετανάστες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από αυτό.
Ανεκμετάλλευτο παραμένει και το οικόπεδο, που έχει το IKA στην οδό Φερρών 27 και Φυλής, στο κέντρο. Tα 262 τ.μ. του παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια. Αποκτήθηκε από πλειστηριασμό. Tο IKA πλήρωσε 825 ευρώ το 1961 για να το αποκτήσει, ενώ σήμερα η αντικειμενική αξία του αγγίζει τα 446.448 ευρώ.


isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου