Σωρεία επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία τη διετία

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Σωρεία επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία τη διετία

Ποτέ στο παρελθόν η κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν ήταν τόσο επαχθής για τους φορολογούμενους όσο είναι σήμερα και όσο θα γίνει στο εγγύς μέλλον, αν κρίνει κανείς και από τη σχεδόν βέβαιη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά τους πρώτους μήνες του 2012. Συνολικά την τελευταία διετία έχει επιβληθεί σειρά νέων φόρων και επιβαρύνσεων στα ακίνητα, στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να αντλήσει περισσότερα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει εισροές 3,8 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων, ποσό που είναι σχεδόν επταπλάσιο από το αντίστοιχο του 2008.

Τα έσοδα

Κατά το 2009 και το 2010, τα έσοδα από τα ακίνητα ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα αγγίξουν το 1,1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το ειδικό τέλος των ακινήτων, που θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων που προβλέπεται το 2012 συγκριτικά με το τρέχον έτος, προκύπτει από το ειδικό τέλος της ΔΕΗ και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που φαίνεται να «κλειδώνει», με αναπροσαρμογές της τάξεως του 100% κατά μέσο όρο.

Δεδομένου πάντως ότι το ειδικό τέλος της ΔΕΗ θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και ότι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά θα ισχύσει κανονικά, παράλληλα με το ειδικό τέλος (τουλάχιστον το 2012), είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση και τους αντίστοιχους φόρους, ενώ θα εντάξει και ακίνητα που σήμερα δεν φορολογούνται με ΦΑΠ.

Συνολικά, τους τελευταίους 18 μήνες τα ακίνητα έχουν δεχθεί σωρεία επιβαρύνσεων, τόσο σε ό,τι αφορά την κατοχή τους, όσο και τη μεταβίβασή τους.

Συγκεκριμένα, επανήλθε ο φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 8%-10% της αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος μεταβίβασης είχε καταργηθεί μόλις πριν από λίγα χρόνια και είχε θεσπιστεί ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος με συντελεστές 0-20% (που επιβάλλονταν στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης), ανάλογα με τον χρόνο που είχε ο πωλητής το ακίνητο στην κατοχή και το τέλος συναλλαγής 1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας.

Επίσης, το αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ, μειώθηκε φέτος σε 200.000 ευρώ αντί για 400.000 ευρώ που ήταν έως το τέλος του 2010, με ταυτόχρονο διπλασιασμό του συντελεστή σε 0,2% από 0,1%. Επιπλέον, το 2010 επιβλήθηκε και έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους που είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Το 2010 επιβλήθηκε και τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες που χρησιμοποιεί κάθε φορολογούμενος, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής. Μάλιστα το τεκμήριο αυξήθηκε σημαντικά φέτος, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι συντελεστές

Επιπλέον, αυξήθηκαν οι συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. Από 0-1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας ανεξαρτήτως αξίας ακινήτων, επιβλήθηκε κλίμακα με συντελεστή 0-20%.

Το πιο πρόσφατο μέτρο αφορά στο τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, που υπολογίζεται με 0,5 ευρώ έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων.

H ρύθμιση για ημιυπαίθριους

Εκτός από τους άμεσους φόρους που επιβλήθηκαν στα ακίνητα τους τελευταίους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες προχώρησαν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων των διαμερισμάτων τους, εκμεταλλευόμενοι τη σχετική ρύθμιση Μπιρμπίλη, πληρώνοντας ασφαλώς το σχετικό πρόστιμο. Πλέον μάλιστα, όσοι δεν έχουν προβεί σε τακτοποίηση θα κληθούν να το πράξουν κάποια στιγμή, εφόσον θελήσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Αυτό γιατί με τη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η οποία επίσης στοχεύει στο να γεμίσει τα δημόσια ταμεία, επιβάλλεται ο έλεγχος και η βεβαίωση μηχανικού ότι το προς μεταβίβαση ακίνητο δεν φέρει πολεοδομική παράβαση. Εφόσον λοιπόν υπάρχει κλειστός ημιυπαίθριος, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να κινήσει τη διαδικασία της τακτοποίησης.

Η δε επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση σε μια σειρά φόρων και επιβαρύνσεων, αρχής γενομένης από τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και περνώντας στον ΦΑΠ, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, τα τεκμήρια των κατοικιών, το κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών, το ελάχιστο δηλούμενο εισόδημα από μισθώματα κατοικιών, τα τέλη υποθηκοφυλακείων και εγγραφής πράξεων στο κτηματολόγιο και τέλος τα έξοδα παράστασης δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου