Χαμηλού ρίσκου επενδύσεις προτιμούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές ακινήτων

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Χαμηλού ρίσκου επενδύσεις προτιμούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές ακινήτων

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας Διάθεσης Επενδυτών για το 2011, όπου καταγράφεται η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκων, η αισιοδοξία τους, οι βασικές ανησυχίες και η άποψη τους για την αγορά ανακοίνωσε η εταιρεία Colliers International. 
Στην Ευρώπη, το 64% των ερωτηθέντων επενδυτών δήλωσαν ότι υπήρχε σημαντική πιθανότητα να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αύξησης της θέσης τους στο real estate. Ωστόσο, με τις ανησυχίες για τις επιδόσεις των μετοχών, το 49% ανέφερε ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικού προϊόντος παρέμεινε ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επέκτασή τους στο real estate. Πάνω από το 54% δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε ακίνητα και αγορές χαμηλού ρίσκου με αποδόσεις 5 με 10%. Καθώς το 57% των επενδυτών δηλώνει μηδενικές μεταβολές στη προδιάθεση του για ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου από την αρχή του έτους, δεν προκαλείται έκπληξη ότι εκείνοι που επιθυμούν να επεκταθούν εστιάζονται κατά κύριο λόγο σε ασφαλείς κινήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πιθανότητες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης είναι μεγάλες, και όπως καταγράφεται και στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη ανησυχία των διεθνών επενδυτών είναι το εάν υπάρχει το κατάλληλο προϊόν που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν με τα σχέδια επέκτασης τους. Το κόστος χρηματοδότησης για επενδύσεις σε ακίνητα δεν έχει δείξει σημάδια βελτίωσης, με το 41% των Ευρωπαίων επενδυτών να αναφέρουν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και το 44% να δηλώνει ότι έχουν διαπιστώσει περιορισμένες αλλαγές. Αντίθετα, το 68% των ερωτηθέντων επενδυτών στον Καναδά είπε ότι το κόστος χρηματοδότησης έχει μειωθεί.

Όσον αφορά τον κύκλο της οικονομίας, το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων (40%) ανέφεραν αύξηση της ζήτησης και άνοδο των ενοικίων των ΑΑΑ ακινήτων. Με τη τρέχουσα θετική τάση μεταξύ των επενδυτών προς prime ιδιοκτησίες, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια προκατάληψη στα αποτελέσματα προς τη συγκεκριμένη αγορά και κατά συνέπεια δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως οι μάλλον δυσμενείς προοπτικές για τις αγορές δευτερευούσης σημασίας.

Στην Ελλάδα, το τουριστικό προϊόν μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδύσεις. Τα νέα θεσμικά πλαίσια για τις τουριστικές αναπτύξεις, ο νέος νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, το αναθεωρημένο ειδικό χωροταξικό του τουρισμού και η ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων θαλάσσιου τουρισμού (μαρίνες κλπ) σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των τιμών, αναμένεται να αναδείξουν τις σημαντικές δυνατότητες της εν λόγω αγοράς.

Όσον αφορά τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα, η αγορά χαρακτηρίζεται από περιορισμένη δραστηριότητα και αντιμετωπίζει χαμηλή ζήτηση, λόγω της οικονομικής ύφεσης από την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων. Ωστόσο εκτιμάται ότι οι ισορροπίες θα αποκατασταθούν, ακολουθώντας την αναδιάρθρωση της οικονομίας και της αγοράς εν γένει. Οι επαναδιαπραγματεύσεις μισθωτικών αξιών αποδεικνύουν την αύξηση της ελαστικότητας της εγχώριας αγοράς real estate και τη σταδιακή προσαρμογή της στα νέα οικονομικά δεδομένα. Η αυξανόμενες αποδόσεις και η πτώση των τιμών αναμένεται να αναδείξουν ευκαιρίες, ειδικά για σχήματα επενδυτών με υψηλή διαθεσιμότητα και αναλογία ιδίων κεφαλαίων.

Όσον αφορά τις προβλέψεις, σχεδόν τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εκτιμούν πως ο κύκλος θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται να έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την αύξηση των ενοικίων, με τα δύο τρίτα να υποστηρίζουν ότι τα ενοίκια δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό τα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίθετες είναι οι προοπτικές για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα ενοίκια θα υπερβούν τον πληθωρισμό κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Εξετάζοντας τη σχετική ελκυστικότητα των ακινήτων ως επένδυση σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, οι Ευρωπαίοι επενδυτές στη πλειονότητα τους (62%) εξέφρασαν την άποψη ότι η ελκυστικότητα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Οι αλλαγές σε εργασιακές συνήθειες που επηρεάζουν την αγορά γραφείων και η ανάπτυξη του συνδεδεμένου στο διαδίκτυο λιανικού εμπορίου είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των ακινήτων, που βρίσκονται σε αγορές δευτερευούσης σημασίας. 

Μια πιο θετική άποψη εξέφρασε ένα ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνοντας ότι η αύξηση του βαθμού διαφάνειας στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις του real estate είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της ελκυστικότητας της εν λόγω κατηγορίας επενδύσεων. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε περιπτώσεις θεσμικών επενδυτών που επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα του real estate, τα οποία, λόγω της διαφάνειας των αγορών, ήταν ικανά να συγκριθούν με άλλες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων με πιο αξιόπιστο τρόπο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου