Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές

Η νέα αύξηση των αντικεμενικών αξιών αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης όπως έχει δηλώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργος Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να έρθει κοντά η εμπορική με την αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι προς τα πάνω αναμένεται να κινηθούν και μία σειρά από άλλα τέλη-φόρους που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες όπως τα δημοτικά τέλη, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια, οι φόροι μεταβίβασης, το κόστος έκδοσης οικοδομικής άδειας, τα τέλη των υποθηκοφυλακείων και εγγραφής πράξεων στο κτηματολόγιο, το νέο χαράτσι που εισπράτεται μέσω της ΔΕΗ κτλ. 

Μόνο από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 395 εκατ. ευρώ το 2012. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι σταθερές από το Μάρτιο του 2007.

Αναλυτικότερα, ανάμεσα, στις προτάσεις που φαίνεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι και η εφαρμογή φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ αξία του ακινήτου και 10% για το ποσό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ και το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) διαμορφώνεται σε 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζονται και αλλαγές στα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι σήμερα τα αφορολόγητα όρια είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε νέο συμβόλαιο που θα γίνεται, είτε πρόκειται για αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, θα αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου και η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο. 

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου