Επιστροφή στο πατρικό για οικονομία σε ενοίκια και έξοδα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Επιστροφή στο πατρικό για οικονομία σε ενοίκια και έξοδα

Χιλιάδες σπίτια που είχαν ενοικιαστεί τα τελευταία χρόνια, αδειάζουν καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζική (επι)στροφή στο σπίτι του... μπαμπά ή έκρηξη της ζήτησης για συγκακτοίκηση.
Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά, αλλάζει και τα δεδομένα στην κτηματαγορά. Βασική πλέον επιδίωξη είναι ο περιορισμός των εξόδων, ενοικίων, κοινοχρήστων, πετρελαίου θέρμανσης, γι' αυτό και επιλέγονται πιο οικονομικές λύσεις.
Ετσι, τελευταία παρατηρείται επιστροφή νέων που έμεναν μόνοι τους, στο πατρικό σπίτι ενώ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις ζευγαριών που πουλάνε τα σπίτια τους ή ξενοικιάζουν και μετακομίζουν στο σπίτι των γονιών.

Παράλληλα, διαστάσεις... επιδημίας λαμβάνει πλέον και στην Ελλάδα το φαινόμενο της συγκατοίκησης απλών πολιτών ή της συστέγασης επαγγελματιών με στόχο το «κούρεμα» των μηνιαίων εξόδων. Οι αγγελίες από ανθρώπους που ζητούν συγκάτοικο, που ενοικιάζουν ένα δωμάτιο από το ακίνητο ή που ψάχνουν για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες.
Μέχρι πρόσφατα μόνο γραφεία ή ιατρεία και γενικά επαγγελματικά ακίνητα έπαιζαν στο... παιχνίδι της συστέγασης. Γιατροί, δικηγόροι, διατροφολόγοι, συμβολαιογράφοι, οδοντίατροι αλλά και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επαγγελματίες που βάζουν αγγελίες ή απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία για να βρουν κάποιους για συστέγαση.
Τελευταία όμως έχει αυξηθεί η ζήτηση για συγκατοίκους σε σπίτια, κι όχι μόνο από φοιτητές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταξιούχων που αναζητούν άλλους συνταξιούχους για να μοιραστούν ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς. 
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των αγγελιών για συγκατοίκηση ή συστέγαση είναι:

• Πλέον στις αγγελίες αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η μείωση των εξόδων.

• Πολλοί ζητούν συγκατοίκους αλλά θέτουν όρους σχετικά με το αν είναι ή όχι καπνιστής.

• Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος ζητά χώρο για συγκατοίκηση αλλά χωρίς να πληρώνει ενοίκιο. Το μοίρασμα των εξόδων γίνεται με την παροχή προσωπικής εργασίας. Χαρακτηριστική η αγγελία όπου πολίτης ζητά διαμέρισμα και τονίζει ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στον κήπο, εργασίες συντήρησης ή να δίνει ένα ποσό που να μην ξεπερνά τα 120 ευρώ το μήνα.

• Υπάρχουν πολλές αγγελίες από στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς που παίρνουν μετάθεση σε άλλη περιοχή και ζητούν συναδέλφους τους για συγκατοίκηση.

• Υπάρχουν αγγελίες όπου δύο ή περισσότεροι ζητούν έναν επιπλέον συγκάτοικο.

• Εχουν καταγραφεί ακόμη και αιτήματα οικογενειών να ενοικιάσουν ένα από τα δωμάτια του σπιτιού έναντι τιμήματος. Όμως, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις καθώς δύσκολα μια οικογένεια θα εμπιστευτεί έναν ξένο. Κυρίως πρόκειται για συγκατοίκηση με πολύ γνωστό ή συγγενή.

• Πολλοί επαγγελματίες προσφέρουν γραμματειακή υποστήριξη, έπιπλα, αίθουσες συνεδριάσεων, ουσιαστικά έναν επαγγελματικό χώρο με το... κλειδί στο χέρι. Ο ενδιαφερόμενος ουσιαστικά δεν έχει να φέρει τίποτε περισσότερο, ούτε καν και τα δικά του έπιπλα.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου