Δύσπιστη η αγορά για τον στόχο των 25 δισ. από τα δημόσια ακίνητα. Η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας απαιτεί αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους 100 δισ. ώς το 2015

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Δύσπιστη η αγορά για τον στόχο των 25 δισ. από τα δημόσια ακίνητα. Η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας απαιτεί αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους 100 δισ. ώς το 2015

Δύσκολο έως ακατόρθωτο θεωρούν οι φορείς της αγοράς τον στόχο αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων αξίας 25 δισ. ευρώ κατά την τετραετία έως το 2015, καθώς με βάση τα όσα ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ακινήτων (Prodexpo), ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ανδρέας Ταπραντζής, για την αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων θα απαιτηθούν έως και 100 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επενδύσεων, αναγκαίων για την ανάπτυξή τους. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το εν λόγω ποσό θα φάνταζε ουτοπικό να προσελκυστεί ακόμα και σε περίοδο οικονομικής άνθησης, πόσω μάλλον σήμερα, που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση και το επενδυτικό κλίμα στο ναδίρ, αν κρίνει κανείς από την επιφυλακτική στάση που τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επενδυτών.

Αξίας 400 δισ. ευρώ

Ο κ. Παντελής Οικονόμου, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει σήμερα στην κατοχή του περί τα 72.000 ακίνητα, η αξία των οποίων αγγίζει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ (και όχι 300 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφερόταν στο παρελθόν, με βάση μη επικαιροποιημένα στοιχεία). Εξ αυτών, ακίνητα αξίας της τάξεως των 50 δισ. ευρώ είναι σήμερα ελεύθερα προς άμεση αξιοποίηση. Ως γνωστόν, 35 ακίνητα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου A.E., για την προετοιμασία της πώλησής τους (πιθανότατα με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσής τους (sell and lease back), ή της αξιοποίησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, κ. Κ. Μητρόπουλος είχε αναφέρει, σε συνάντησή του με ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών, ότι τα εν λόγω ακίνητα έχουν σήμερα προτεραιότητα. Για τα υπόλοιπα ακίνητα, οι εννέα τράπεζες που προσελήφθησαν ως σύμβουλοι έχουν αναλάβει να καταγράψουν λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται (από νομική και ιδιοκτησιακή πλευρά), ώστε να είναι περισσότερο σαφής ο τρόπος αξιοποίησης.

Οσον αφορά το υπ’ αριθμόν ένα ακίνητο του Δημοσίου, την έκταση των 6.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό, ο κ. Ταμπραντζής τόνισε ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα.

Ασφαλώς, οι αναφορές αυτές χαρακτηρίζονται το λιγότερο αισιόδοξες, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, που εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος έως τότε, πολύ δύσκολα θα προσέλθει επαρκής αριθμός ενδιαφερόμενων στον διαγωνισμό του Ελληνικού. Αντίστοιχα, θεωρούν ότι ο στόχος για επιπλέον 4-6 διαγωνισμούς έως τα τέλη του χρόνου, πιθανότατα θα λάβει επίσης παράταση.

Ενδεικτικό των προβλημάτων είναι και τα όσα τόνισε ο κ. Ταπραντζής για το επί μία δεκαετία χειμαζόμενο πρώην αεροδρόμιο. Κατά τον ίδιο, αυτό που καθιστά το Ελληνικό μια πολύ δύσκολη άσκηση, είναι ότι «δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό. Αποτελεί έναν από τους λόγους για τον οποίο έχουν αποτύχει οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Στις προσεγγίσεις μας πρέπει να υπάρχει η απάντηση στο ερώτημα πού θα βρούμε τα χρήματα. Εάν δεν είχαμε οικονομικό πρόβλημα, το Ελληνικό θα μπορούσε να “τρέξει” πολύ εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, ό,τι σχεδιάζουμε θα πρέπει να συγκινεί τις αγορές. Στο Ελληνικό το Δημόσιο θα επιβάλλει τι θέλει και τι δεν θέλει», κατέληξε ο κ. Ταπραντζής, τονίζοντας ότι δεν μπορεί όλη η έκταση να γίνει πάρκο.




kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου