Πίσω ολοταχώς για τις αξίες των ακινήτων

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πίσω ολοταχώς για τις αξίες των ακινήτων

Ακούστηκε ότι καταργούνται οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων και ότι, με την υποδομή που διαθέτει μία από τις Τράπεζές μας, θα εφαρμόσουμε έναν καινούργιο τρόπο, μια «Τράπεζα Αξιών», που θα προσεγγίζει καλύτερα τις αγοραίες αξίες των ακινήτων. 
Το λέµε καθαρά. Πρόκειται για ανοησία, που άκριτα ακούγεται ελκυστική από όσους δεν ξέρουν και δεν καταλαβαίνουν. ∆εν υπάρχει τέτοια υποδοµή σε καµία Τράπεζα. 
∆εν καταλαβαίνουν ότι κάποιοι δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια επανόδου στη σήψη, ακόµη και τριάντα χρόνια µετά την υιοθέτηση του συστήµατος των αντικειµενικών αξιών, αφού οι συµβιβασµοί τους εξασφάλιζαν εξαπλασιασµό του µισθού τους; 
∆εν γνωρίζουν ότι τότε το κράτος εισέπραττε τον φόρο µε βάση την κατά δήλωση αξία, ενώ ο φόρος της τυχόν µετά τον συµβιβασµό επιπλέον αξίας, κουτσουρεµένος µετά τη... µοιρασιά, εκκρεµούσε στα φορολογικά δικαστήρια για χρόνια και όχι σπάνια παραγραφόταν όταν παρουσίαζε... ενδιαφέρον; 

Ας σκεφθούν τι ακριβώς λένε. 

Αν αντιλήφθηκαν τις αντικειµενικές αξίες των ακινήτων ως καταλόγους διοικητικών τιµών, που τις ορίζει ο κ. υπουργός, ή κάποιοι τούς έκαναν να το νοµίσουν, έκαναν λάθος, γιατί δεν κατανόησαν ότι είναι ένα σύστηµα στατιστικής απεικόνισης της αγοράς ακινήτων, αρκεί να χρησιµοποιείται σωστά. «Τράπεζα Αξιών» µε συλλογή τιµών, χωρίς ένταξη σε ζώνες οµοειδών ακινήτων µε τακτικές αναθεωρήσεις, δεν σηµαίνει τίποτε. 
Τι θα έπρεπε να είναι οι αγοραίες αξίες για τις υπηρεσίες και το οικονοµικό επιτελείο; Θα έπρεπε να είναι, στατιστικές αξίες σε ορισµένη χρονική στιγµή και συνθήκες, που να αναφέρονται σε ζώνες, δηλαδή οµαδοποιήσεις οµοειδών ακινήτων. Αγοραία αξία δεν είναι κυριολεκτικά το ποσό της συναλλαγής κατά τη µεταβίβαση. Αυτό δεν µπορεί να βρεθεί στις ελληνικές συνθήκες, µε την ανυπαρξία φορολογικής συνείδησης. 
Μια «Τράπεζα Αξιών» µαζί µε έµµεσα στοιχεία που οδηγούν σε αξίες, π.χ. µισθωτικές αποδόσεις, θα πρέπει να είναι απλά οι τροφοδότες των αναθεωρήσεων των αντικειµενικών αξιών. ∆εν µπορεί να είναι τίποτε περισσότερο. 
Και ας µην επιχειρήσουν «οριζόντιες αυξήσεις», ούτε καν αυξήσεις. Εξάλλου η αγορά ουσιαστικά δεν λειτουργεί σήµερα. 

Ο κ. Δ. Γεωργακόπουλος είναι πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Δημήτρης Γεωργακόπουλος

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου