Εως τα Χριστούγεννα αιτήσεις για αυθαίρετα. Μικρή η προσέλευση ιδιοκτητών, καθώς έχουν κατατεθεί μόλις 20.000 αιτήσεις

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Εως τα Χριστούγεννα αιτήσεις για αυθαίρετα. Μικρή η προσέλευση ιδιοκτητών, καθώς έχουν κατατεθεί μόλις 20.000 αιτήσεις

Παράταση περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα, σε πρώτο στάδιο, εξετάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία κανονικά λήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Αναμένεται να δοθεί ανάλογη παράταση και στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων.
Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για τακτοποίηση των αυθαιρέτων πλησιάζουν τις 20.000, έπειτα από τρεις εβδομάδες που «τρέχει» η διαδικασία. Πρόκειται βέβαια για προκαταρκτικές και όχι δεσμευτικές δηλώσεις, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσει η τελική αίτηση και να πληρωθούν τα παράβολα. Η έως τώρα συμμετοχή κρίνεται ιδιαίτερα μικρή και από μια πρώτη ανάλυση των αιτήσεων πρόκειται ως επί το πλείστον για επαγγελματικά ακίνητα που έχουν μεγάλες αυθαίρετες επιφάνειες. Δηλαδή, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατοικιών, προφανώς λόγω οικονομικών δυσχερειών. Η παράταση αποτελεί αίτημα και του ΤΕΕ και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών που ζητούν επιμήκυνση της διαδικασίας κατά τέσσερις μήνες τουλάχιστον.

600 - 700 εκατ. ευρω
Ωστόσο το υπουργείο, σε πρώτη φάση εξετάζει να δώσει παράταση μόνο 20-22 ημερών προκειμένου να συγκεντρωθούν και τα 600-700 εκατ. ευρώ που χρειάζεται μέχρι το τέλος της χρονιάς, από την πληρωμή των παραβόλων που κοστίζουν τουλάχιστον 500 ευρώ. Η παράταση πάντως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς το υπουργείο δεν θέλει να χάσει και τα έσοδα από την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να γίνει έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, διαπιστώνεται σχετικό χάος στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων που θα διασφαλίσουν νομικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (μηχανικούς και ιδιοκτήτες) και επιχειρείται να δοθούν διευκρινίσεις μέσω απλών ερωτο-απαντήσεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, η οποία θα καθορίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και της βεβαίωσης του μηχανικού για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις οποίες θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα ή παράνομη χρήση.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου