Η Savills σύμβουλος της ΟΤΕ Estate για αξιοποίηση της περιουσίας της

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Savills σύμβουλος της ΟΤΕ Estate για αξιοποίηση της περιουσίας της

Με τη συνδρομή της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills θα προχωρήσει η OTE Estate το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Οργανισμού. 
Η θυγατρική ακινήτων του ΟΤΕ προχώρησε στην επιλογή της εν λόγω εταιρείας συμβούλων για την εκ νέου εκτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Στη διαδικασία επιλογής συμμετείχαν αρχικά τέσσερις εγχώριες εταιρείες συμβούλων και συγκεκριμένα η Proprius η οποία συνεργάζεται με την διεθνή εταιρεία συμβούλων Cushman & Wakefield, η Colliers, η CBRE Atria και η Savills. Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας προχώρησαν οι CBRE και Savills για να επιλεγεί τελικά η δεύτερη. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο έργο είχε η εταιρεία Δανός.
Η θυγατρική του ΟΤΕ εξακολουθεί εκ των έσω το «ξεκαθάρισμα» των ακινήτων του Οργανισμού, που περιλαμβάνει ουσιαστικά το πρόγραμμα εξορθολογισμού της χρήσης ακινήτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος θα έχουν απελευθερωθεί έως το τέλος του 2011 περί τα 100.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων ιδιοκτησίας του ΟΤΕ, τα οποία χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Οργανισμός και πλέον δεν χρησιμοποιούνται. Το 2010 υπολογίζεται ότι απελευθερώθηκαν περί τα 60.000 τ.μ. και κοντά στις 34.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο στόχος της διοίκησης της ΟΤΕ Εstate είναι να προχωρήσει σε μισθώσεις τουλάχιστον του 50% από τα κενά ακίνητα ιδιοκτησίας του ΟΤΕ για το διάστημα 2011- 2014, προκειμένου να φέρει έσοδα στον Οργανισμό. Με στόχο την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της η εταιρεία έχει προχωρήσει με την ανάθεση αρχιτεκτονικών προκαταρκτικών μελετών ανακαίνισης στα σημαντικότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, ενώ τα πιο ώριμα από τα ακίνητα θα διατεθούν προς πώληση. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έχει γίνει από την εταιρεία Δανός, στο τέλος του 2010 η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας της ΟΤΕ Εstate έφθανε το 1,45 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 2.298 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 9,32 εκατομμυρίων τ.μ., εκ των οποίων στα 1.994 έχουν ανεγερθεί 2.381 κτίρια συνολικής δομημένης επιφανείας 1,12 εκατομμυρίων τ.μ.. Η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα - γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων.

Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου