Π. Οικονόμου: "Μην περιμένετε ότι θα γίνει κάτι αύριο με το Ελληνικό"

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Π. Οικονόμου: "Μην περιμένετε ότι θα γίνει κάτι αύριο με το Ελληνικό"

Αγνώστου ταυτότητας και αντιμέτωπο με νομικές διεκδικήσεις παραμένει μεγάλο μέρος των κρατικών ακινήτων γεγονός που αποκαλύπτει γιατί η πολυκαιρισμένη εξαγγελία της αξιοποίησης του δημόσιου real estate παραμένει «κενό γράμμα». Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η έκταση των 6,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό για την οποία, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, κατά το συνέδριο Prodexpo, δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα εξελίξεις. 
«Η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Καταρχήν ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας πάσχει. Ένα μεγάλο μέρος της είναι άγνωστο που βρίσκεται, πώς μπορεί να νομιμοποιηθεί ως δημόσια περιουσία. Επίσης, ο αιγιαλός που είναι το πλέον εμπορικό κομμάτι της ακίνητης περιουσίας, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη καθορισμένος και αυτό δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του» σημείωσε. 

«Υπάρχουν συμμορίες που ζουν από την οργανωμένη καταπάτηση δημόσιας περιουσίας. Και η προσπάθεια που γίνεται για να προφυλαχθεί η δημόσια περιουσία δημιουργεί κόστος αντί για όφελος.[...] Δεν φαντάζομαι να βρίσκεται κάποιος ανάμεσά μας που να πιστεύει ότι θα γίνει κάτι αύριο το πρωί με το Ελληνικό. Διότι πρέπει να διευκρινιστούν ιδιοκτησιακά ζητήματα κ.α.» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. 

Terra incognita 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου, διψήφιο ποσοστό του κρατικού χαρτοφυλακίου ακινήτων παραμένει αγνώστου ταυτότητας. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των κρατικών ακινήτων το 22,75% παραμένει αχαρτογράφητο, το 2,39% είναι υπό αμφισβήτηση και για το 40,04% υπάρχουν διεκδικήσεις από τρίτους. 

Έτσι, η πώληση ακινήτου αποτελεί ακόμη μακρινή υπόθεση. «Όταν το Δημόσιο θα βρίσκεται σε θέση να αγοράζει, θα μπορεί να πωλήσει ακίνητη περιουσία. Θα πρέπει να μπορεί να πουλάει και να αγοράζει» σημείωσε σιβυλλικά ο κ. Οικονόμου. 

Πάντως, φιλοδοξόντας να επιταχύνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει: 

- την υπαγωγή όλων των κρατικών χαρτοφυλακίων ακινήτων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η οποία προς στιγμήν παραμένει ακέφαλη. 

- την αναβάθμιση του μητρώου ακινήτων, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός των κρατικών ακινήτων και η αποτίμησή τους. 

- την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο σήμερα είναι «δαιδαλώδες και δεν επιτρέπει την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας βάσει των τρεχουσών αξιών», όπως ανέφερε χαρακτηρστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αξία των κρατικών ακινήτων ξεπερνάει τα 400 δισ. ευρώ, με το 1/8 αυτής (50 δισ.) να είναι ελεύθερο.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου