Διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Δύο επιλογές θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν πληρώσει όλο το πρόστιμο για την τακτοποίηση του ακινήτων, ως εκτός σχεδίου, όταν ενταχθεί αυτό στο σχέδιο πόλης.
Η πρώτη είναι να εκδώσουν οικοδομική άδεια, χωρίς χρονικό περιορισμό. Η δεύτερη είναι το ακίνητό τους να παραμείνει «τακτοποιημένο» για 30 χρόνια, όπως προβλέπεται άλλωστε από τον νόμο. Ωστόσο, όσοι έχτισαν πριν από το 1983, το κόστος τακτοποίησης είναι μικρότερο από την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Παράλληλα, οι διαπιστωμένες παραβάσεις στον ακάλυπτο χώρο ή στα κοινόχρηστα μέρη πολυκατοικίας δεν αποτελούν εμπόδιο για τη μεταβίβαση διαμερισμάτων, στα οποία όμως δεν διαπιστώνονται παραβάσεις. Διευκρινίζεται ότι -πλέον- χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις, δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση. Επίσης, δεν υπάρχουν συνέπειες για τους ιδιοκτήτες που επί πολλά χρόνια δεν είχαν δηλώσει την αυθαίρετη κατασκευή στο Ε9.
Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διευκρινίσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, που εκδόθηκε χθες από υπουργείο Περιβάλλοντος. Η αίτηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση.
Χθες πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση που ο φάκελος στην Πολεοδομία έχει καταστραφεί, οι αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να δηλωθούν με νέα σχέδια αποτύπωσης. Με το νέο νόμο οι ημιυπαίθριοι που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο ποσοστό στα φέροντα κτίρια υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης. Σχετικά με το συντελεστή παλαιότητας προσδιορίζεται από την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού.
Όπως διευκρινίζεται από το υπ. Περιβάλλοντος, για τα πατάρια και τις σοφίτες - ακόμη και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ύψους - εφόσον είναι προσβάσιμος χώρος, με οποιαδήποτε χρήση υπολογίζεται συντελεστής υπέρβασης δόμησης και μειωτικός συντελεστής 0,5.
Τέλος, σε περίπτωση ανάκλησης οικοδομικής άδειας, όλο το κτίριο είναι αυθαίρετο και η διαδικασία τακτοποίησης ακολουθείται για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία χωριστά.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου