Αυστηρότεροι όροι δόμησης για τα εκτός σχεδίου

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Αυστηρότεροι όροι δόμησης για τα εκτός σχεδίου

"Μπλόκο" στην ανεξέλεγκτη δόμηση βάζει το ΣτΕ εγκρίνοντας την αύξηση των ορίων κατάτμησης και αρτιότητας σε περιοχές εκτός σχεδίου και αποκρούοντας κάθε είδους παρεκκλίσεις που είχαν θεσπιστεί το 1978 και 1985, αφού κρίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος διατήρησης τους ύστερα από περίπου τρεις δεκαετίες.
Ταυτόχρονα το ανώτατο δικαστήριο βάζει "φρένο" στην εφαρμογή του προηγούμενου ευνοϊκότερου πολεοδομικού καθεστώτος για όσους ιδιοκτήτες είχαν προλάβει να υποβάλουν στις πολεοδομίες πλήρη φάκελο, πριν ισχύσει το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο. To ΣτΕ θεωρεί πως η ανοχή της πολιτείας απέναντι στο ευμενέστερο καθεστώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής, αφού όλοι σπεύδουν να υποβάλουν δικαιολογητικά για έκδοση οικοδομικής άδειας μόλις πληροφορηθούν ότι γίνονται αυστηρότεροι οι πολεοδομικοί όροι.
Οι βαρυσήμαντες παρατηρήσεις του ΣτΕ, που έχουν γενική εφαρμογή, έγιναν με αφορμή σχέδιο ΠΔ που κάνει αυστηρότερο το καθεστώς για τα νησιά των Κυκλάδων Θήρα και Θηρασιά, προβλέποντας ακόμα και απαγόρευση δόμησης στην Καλντέρα της Σαντορίνης ή αυξάνοντας τα όρια κατάτμησης και αρτιότητας από τα 4 στα 8 στρέμματα κ.λπ.

Νομοθετικές αλλαγές

Στόχος των νομοθετικών αλλαγών σε περιοχές ΖΟΕ, που είχε θεσπιστεί το 1990, είναι η ανάσχεση της οικιστικής ανάπτυξης, η προστασία της Καλντέρας, η στήριξη και προώθηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (για την οποία επιτρέπονται μικρότερα όρια κατάτμησης - αρτιότητας) με στόχο να ενισχυθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων χαρακτηριστικών της Θήρας, όπως αμπέλια για μοναδικές
στον κόσμο ποικιλίες κρασιών, ντοματάκια, φάβα, φακές κ.λπ.
To E' Τμήμα ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο έκρινε (69/12) συνταγματική την αύξηση των ορίων κατάτμησης - αρτιότητας και την απαγόρευση δόμησης στην Καλντέρα. Δέχτηκε ότι η πολιτεία δεν δεσμεύεται να τηρήσει τον γενικό από το 1978 κανόνα των 4 στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου ζώνες. 

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου