Τα ακίνητα, το ΙΣΤΑΜΕ και ο Γιώργος που «δεν πουλάει»

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τα ακίνητα, το ΙΣΤΑΜΕ και ο Γιώργος που «δεν πουλάει»

Με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας έχει ασχοληθεί και το ΙΣΤΑΜΕ (πρόεδρός του είναι ο Η. Μόσιαλος και αντιπρόεδρος ο Ν. Παπανδρέου), το οποίο σε ανύποπτο χρόνο, το 2009 (που δεν είχε τεθεί ακόμα θέμα πώλησης), κατέγραψε όλα τα μεγάλης αξίας ακίνητα του Δημοσίου και 598 ελληνικά νησιά που θα μπορούσαν, κατ' αυτούς, να αξιοποιηθούν.
Τη μελέτη υπέγραφε ο αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Β. Μαγκλάρας, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και προϊστάμενος στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
«Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην εξέταση ειδικών προβλημάτων και στην παρουσία προτάσεων αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» αναφέρεται στον πρόλογο. Στη μελέτη εξετάζεται το νομικό καθεστώς αλλά και «η συνολική αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας». Επίσης, «στη συνέχεια παρουσιάζεται συνοπτικά το ιστορικό των πολιτικών εκμετάλλευσης δημοσίων νήσων πλήρους κυριότητας, καθώς και οι αιτίες αποτυχίας των εν λόγω πολιτικών που συνοψίζονται στην αδυναμία συγκρότησης ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης και στην αποφυγή ανάληψης πολιτικού κόστους εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας». Ο Β. Μαγκλάρας, μιλώντας στην «Κ.Ε.», ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μπούσουλα για την αξιοποίηση των ακινήτων, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε κάπου συγκεκριμένα. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πάντως, τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωνε ότι «η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» και είχε ανακοινώσει δημόσια και νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης ακινήτων του Δημοσίου.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου