Καταγγελίες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα αυθαίρετα

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελίες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα αυθαίρετα

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με μηχανικούς να προσπαθούν να προσεταιριστούν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ισχυριζόμενοι ότι είναι σε θέση να τους εξασφαλίσουν μικρότερο πρόστιμο, δημιουργούν οι διαφορετικές ερμηνείες που δίνονται σε διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα. Αυτό υποστηρίζει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, επισημαίνοντας πλήθος προβλημάτων στην εφαρμογή της ρύθμισης. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει και μια χωριστή διαδικασία για μικρού τύπου πολεοδομικές παραβάσεις.
Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ζητεί την παράταση τουλάχιστον κατά 4 μήνες της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, προκειμένου να δοθεί χρόνος να διευκρινιστεί σειρά ζητημάτων. «Οι δύο πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του ν. 4014 απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Εχει περάσει σχεδόν το ένα τρίτο του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την υποβολή της πρώτης φάσης των δηλώσεων και επικρατεί ένα πραγματικό χάος», αναφέρει. Η ανακοίνωση του ΣΠΜΕ έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν οι καταγγελίες μεμονωμένων μηχανικών για προβλήματα στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής δηλώσεων του ΤΕΕ. Και λίγες ημέρες μετά εγκύκλιος του ΙΚΑ, που αναγνωρίζει ως αρμόδια αρχή για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας τις πολεοδομίες και όχι το ΤΕΕ.

«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ, κ. Νίκος Ζυγούρης. «Στην αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει... τυποποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήθος υποπεριπτώσεων που πρέπει να διευκρινιστούν. Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τα δάση, τα ρέματα και τον αιγιαλό, αλλά και το καθεστώς των νόμιμων αμοιβών. Ο μηχανικός δεν μπορεί να παίρνει την ευθύνη και να βάζει την υπογραφή του με απαντήσεις που του δίνονται τηλεφωνικώς από το κέντρο εξυπηρέτησης».

Οπως επισημαίνει ο κ. Ζυγούρης, το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Ακούσαμε περιπτώσεις όπου ένας μηχανικός υποσχόταν σε ιδιώτη ότι θα του έβγαζε μικρότερο πρόστιμο, λόγω ερμηνείας του νόμου. Τέτοια φαινόμενα δεν θα υπήρχαν αν η πολιτεία είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τα επιμέρους ζητήματα».

Ποια είναι τα ζητήματα αυτά; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

- Ο νόμος αφήνει εκτός ρύθμισης τα αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλό, ρέματα και άλλες περιοχές. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια είναι η ευθύνη του μηχανικού αν ένα αυθαίρετο δηλωθεί και τελικά αποδειχθεί ότι είναι χτισμένο σε «απαγορευμένη» περιοχή.

- Ο νόμος αποκλείει όσα αυθαίρετα δηλώθηκαν με βάση τον νόμο Τρίτση (1337). Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν αυτό ισχύει μόνο για όσα κτίρια ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία (οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση) ή και για όσα απλά την είχαν ξεκινήσει, χωρίς να την ολοκληρώσουν.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη την πρώτη ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει μια νέα διαδικασία για όσα αυθαίρετα δεν μπορούν να μετρηθούν με το τετραγωνικό (λ. χ. μάντρες, μπάρμπεκιου). Οπως ορίζει, για τις περιπτώσεις αυτές θα καταβάλλεται παράβολο 500 ευρώ και ο μηχανικός θα ετοιμάζει τον αναλυτικό προϋπολογισμό της παράβασης. Αν αυτός ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, τότε για κάθε 5.000 ευρώ θα καταβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.




kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου