Το "χαράτσι" που θα πληρώσουν οι ΑΕΕΑΠ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Το "χαράτσι" που θα πληρώσουν οι ΑΕΕΑΠ


Ένα ενοίκιο ανά ιδιοκτησία θα κοστίσει στις ΑΕΕΑΠ το τέλος που θα κληθούν να πληρώσουν προσεχώς μέσω της ΔΕΗ. Εστω κι αν αρχικά υπήρξε η πρόταση, ακριβώς λόγω του αντικειμένου δραστηριότητάς τους, οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας να εξαιρεθούν από το «χαράτσι», ωστόσο στη συνέχεια απορρίφθηκε ακριβώς λόγω των γενικότερων, κρίσιμων οικονομικών συνθηκών.
Προσδορίζοντας το κόστος από το ειδικό τέλος της ΔΕΗ, στελέχη των εν λόγω εταιρειών αναφέρουν ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό κοντά στο 7% - 8% επί των συνολικών εσόδων από τα ενοίκια που εισπράττουν σε ετήσια βάση.
Το ποσοστό αυτό μπορεί κατ' εξαίρεση να είναι πολλαπλάσιο στην περίπτωση ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, μισθώνονται ωστόσο σε χαμηλότερες τιμές λόγω χρήσης: Για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση ακινήτου που έχει τη χρήση πάρκινγκ και αποφέρει ενοίκια ύψους 220 χιλ. ευρώ τον χρόνο, για το οποίο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα είναι κοντά στα 150 χιλ. ευρώ!

Το μεγαλύτερο «χαράτσι», που αντιστοιχεί σε κάτι... λίγα εκατομμύρια ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει η μεγαλύτερη, αλλά μη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία, η οποία διαθέτει 242 ακίνητα συνολικά, αξίας περί τα €900 εκατ. Αντίστοιχα, κεφάλαια ύψους €2 εκατ.περίπου θα κληθεί να καταβάλλει η Eurobank Properties AEEAΠ, η οποία είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη εισηγμένη ΑΕΕΑΠ με ένα χαρτοφυλάκιο 56 ακινήτων, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται εδώ ότι η εταιρεία διέθεσε πέρυσι το ποσό του €1,245 εκατ. για την τακτοποίηση ημιυπαιθριών και λοιπών χώρων.

Αντίστοιχα, η Trastor AEEAΠ θα κληθεί να πληρώσει περί τα €400 χιλ. για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 24. Σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα ανέλθουν και τα κεφάλαια που θα κληθεί να πληρώσει η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 34 ακινήτων, στη συντριπτική πλειονότητά τους στην Ελλάδα.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου