Έπιασαν πάτο τα ακίνητα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Έπιασαν πάτο τα ακίνητα

Η θεαματική μείωση των πωλήσεων έφεραν μείωση και των εργασιών
Παρά τα αρνητικά δεδομένα, ο Λάκης Τοφαρίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, αισιοδοξεί ότι ο κλάδος θα ανακάμψει, φτάνει όμως να δοθούν τα σωστά κίνητρα.
Ανησυχία και προβληματισμό έφεραν τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, που δείχνουν μείωση 10,8% στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν κατά τον Αύγουστο του 2011, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010, ενώ ταυτόχρονα μείωση 49,4% κατεγράφη και στις οικιστικές μονάδες που προβλέπεται να ανεγερθούν. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Λάκης Τοφαρίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, σημειώνει ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει στο χαμηλότερό τους σημείο ενώ παρουσιάζεται αισιόδοξος ως προς την ανάκαμψη του κλάδου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τοφαρίδης τονίζει ότι για να επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη του τομέα θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να δοθούν κίνητρα προς αναζωογόνηση και αναθέρμανση της αγοράς. Ο κ. Τοφαρίδης αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη μειωμένη εξωγενής ζήτηση ακινήτων και η γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας, έχουν οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση των πωλήσεων και κατ΄ επέκταση των κατασκευαστικών εργασιών», ενώ προσθέτει ότι το γεγονός αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία κατάθεσης πωλητηρίων εγγράφων που έχει δημοσιεύσει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

«Ο βαθμός που έχει επηρεαστεί η αγορά ακινήτων φαίνεται ξεκάθαρα όταν το 2007 τα έσοδα του κράτους από τις διάφορες φορολογίες/τέλη ήταν 1 δισ. ευρώ ενώ κατά το 2010 ήταν μόλις 230 χιλιάδες ευρώ», αναφέρει ο κ. Τοφαρίδης. Αναφορικά με το 2011 ο κ. Τοφαρίδης εκτιμά ότι τα έσοδα αυτά θα είναι ακόμα πιο λίγα.

«Φανταστείτε λοιπόν τι έπαθαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις όταν η συνεισφορά στα κρατικά ταμεία μειώθηκε κατά 77% σε μια τριετία. Ως αποτέλεσμα, οι πιο πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ένα πιο προσεκτικό πρόγραμμα δράσης με περιορισμένη εμβέλεια έργων και επενδύσεις, έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αντικειμενικές δυσκολίες που άρχισαν να αντιμετωπίζουν, κυρίως σε θέματα ρευστότητας».

Εξάλλου, ο κ. Τοφαρίδης χαιρέτισε την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στην επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για την αγορά ή ανέγερση μόνιμης κατοικίας, θεωρώντας το ως «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» και σημειώνει ότι σύντομα θα φανεί πόσο θα ωφελήσει την αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις για τον κλάδο, ο κ. Τοφαρίδης ανέφερε ότι «μπορεί η αγορά κατά τον τελευταίο καιρό να μην έχει την εικόνα που είχε πριν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη». Όπως θεωρεί ο κ. Τοφαρίδης, «τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός όπου προσφέρεται η ευκαιρία να αγοράσει κάποιος αφού μελετήσει πρώτα προσεκτικά τις ανάγκες του και την ικανότητά του σε θέματα αποπληρωμής δανείων. Αναπόφευκτα στο μέλλον, με το πέρασμα της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν». Παράλληλα προσθέτει ότι ο τομέας των ακινήτων ήταν και είναι ο παραδοσιακός τομέας επένδυσης του Κύπριου 
πολίτη, αλλά και ταυτόχρονα αρκετών χιλιάδων ξένων αγοραστών.

Αφαιρέσεις και μειώσεις μεταβιβαστικών
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης ετοίμασε σειρά εισηγήσεων που κατά την άποψή του θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών των ακινήτων, θα διευκολύνουν τους Κύπριους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη και θα βοηθήσουν στην εισροή νέων κεφαλαίων από Κύπριους και ξένους επενδυτές. Όπως αναφέρει σε υπόμνημά του ο Σύνδεσμος, οι κυριότερες από αυτές είναι:

Άμεση αφαίρεση μεταβιβαστικών τελών όπου καταβάλλεται Φ.Π.Α. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που επιβάλλει Φ.Π.Α. χωρίς κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών. Το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους παραμόνο μετά από 5-10 χρόνια (μέχρι τότε η οικονομία θα έχει ομαλοποιηθεί). Είναι επίσης ένα μέτρο που βοηθά ιδιαίτερα τους χαμηλά αμειβόμενους και μπορεί να παρουσιαστεί ως επιπρόσθετο μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν παράλληλα τα έσοδα του κράτους, διότι θα γίνουν περισσότερες πράξεις από τις οποίες θα εισπραχθεί άμεσα ως φορολογία/τέλη το 22% από το σύνολο του 28% με το οποίο επιβαρύνεται σήμερα η ακίνητη ιδιοκτησία.

Μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών για την πρώτη μεταβίβαση για μια περίοδο 6 μηνών. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αφαίρεση των μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, θα συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγοράς με τα γνωστά σ’ όλους θετικά συνεπακόλουθα αποτελέσματα. Αναφορικά με ισχυρισμούς του Υπουργείου Οικονομικών ότι η πιο πάνω μείωση στα μεταβιβαστικά τέλη θα επιφέρει απώλειες εσόδων ύψους 40 εκ. ευρώ και ότι για να αναπληρωθούν θα πρέπει να διπλασιαστούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, πιστεύουμε ότι δεν ευσταθούν για τον λόγο ότι έστω και μικρή αύξηση να επιτευχθεί στις πωλήσεις ακινήτων κατά π.χ. 30%, θα επιφέρει επιπλέον έσοδα στο κράτος που αντιστοιχούν με το 22% της τιμής πώλησης, με τις οποίες φυσικά υπερκαλύπτουν τις πιο πάνω αναφερόμενες απώλειες.

Κατά την περίοδο των 6 μηνών που θα ισχύσει το μέτρο αυτό, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση όλων των τελών και χρεώσεων που είναι υπό την ευθύνη του Τμήματος Κτηματολογίου (π.χ. μεταβιβαστικά τέλη, υποθηκευτικά τέλη κ.τ.λ.), με βάση το πραγματικό διοικητικό κόστος. Είναι πιο δίκαιο και σωστό για τον κάθε πολίτη όπως το κάθε τέλος που καλείται να πληρώσει, να αντανακλά τα πραγματικά κόστη διεκπεραίωσης που υφίσταται το Τμήμα Κτηματολογίου και όχι τα πλασματικά τα οποία ισχύουν σήμερα στις πλείστες των περιπτώσεων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει μελέτη για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος, έτσι ώστε να υπάρξει μετακύλιση της φορολογίας από το στάδιο απόκτησης στο στάδιο χρήσης, ούτως ώστε η απώλεια εσόδων του κράτους από τα διάφορα τέλη (π.χ. μεταβιβαστικά) να καλυφθεί από χρεώσεις των τοπικών Αρχών υπό τη μορφή ετήσιας φορολογίας.

Αμνηστία για επένδυση ακινήτων
Φορολογική Αμνηστία για επένδυση από επαναπατριζόμενα κεφάλαια, νοουμένου ότι θα επενδυθούν για την αγορά ακίνητης περιουσίας και απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» και τις δηλώσεις περιουσίας που αφορούν όλες τις αγορές γης και ακινήτων εντός Κύπρου, που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο για περίοδο 2 ετών. Το Δημόσιο θα μπορεί να αντλήσει άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να βοηθήσει τον ζωτικό τομέα γης και την αυξανόμενη ανεργία, θα καρπωθεί άμεσα το ΦΠΑ, τα τέλη χαρτοσήμων, υποθηκεύσεων και μεταβιβάσεων και τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών των πωλητών καθώς και -έμμεσα, αλλά εξ ίσου σημαντικά- από την αναζωογόνηση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, συντηρητικά, μπορεί να προσελκυστούν από την 'παραοικονομία' στη ανοικτή κυπριακή αγορά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, από τα οποία η Κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει υπό μορφή φόρων και τελών 25% ώς 30%.

Φορολογικές εκπτώσεις
Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος εισηγείται παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης / πίστωσης επί του φόρου εισοδήματος (Κύπριοι Ιδιώτες ή εταιρείες) ή/και επί του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών (εταιρείες ή αλλοδαποί) ύψους 20% επί της επένδυσης κάθε αγοραστή οικιστικών μονάδων, γραφείων, καταστημάτων κ.τ.λ. Η φορολογική έκπτωση θα αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της επένδυσης που θα καταβληθεί εντός 2 χρόνων από την εφαρμογή του παρόντος μέτρου. Η φορολογική έκπτωση θα παραχωρείται για διάστημα 5 χρόνων και θα μπορεί να μεταφέρεται στα επόμενα χρόνια αν δεν αξιοποιείται πλήρως το κάθε φορολογικό έτος. Σε περίπτωση κατοχής του ακινήτου μέχρι και 10 χρόνια, η φορολογική έκπτωση να μπορεί να μεταφερθεί στην περίοδο αυτή. Η φορολογική έκπτωση καλύπτεται κλιμακωτά για περίοδο πέντε χρόνων. Για τον 1ον και 2ον χρόνο η παραχωρούμενη φορολογική έκπτωση θα μπορούσε να είναι μειωμένη (π.χ. 10% ετησίως στο σύνολο της φορολογικής έκπτωσης) και η υπόλοιπη έκπτωση να μεταφέρεται στα επόμενα χρόνια.

Αλλαγή νόμου για διεθνή εμπιστεύματα
Στο υπόμνημα πάρχει η εισήγηση να γίνει εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας που αφορά στα Διεθνή Εμπιστεύματα ώστε να επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση, σαν βασική ευρωπαϊκή αρχή, και να μπορούν να επενδύσουν στην Κύπρο σε ακίνητη περιουσία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τον τρόπο αυτό οι Εμπιστευματοπάροχοι και οι Δικαιούχοι Εμπιστευμάτων θα μπορούν να καταστούν κάτοικοι Κύπρου ή/και να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στην Κύπρο, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όχι μόνο το επιτρέπουν αλλά το διαφημίζουν επίσης (π.χ. Μάλτα).

Παράλληλα προτείνεται μετακύλιση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών που προκύπτει από την πώληση ακίνητης περιουσίας, νοουμένου ότι, εντός 6 μηνών, ο ιδιοκτήτης της θα προβεί σε αγορά άλλης ακίνητης περιουσίας (όπως γίνεται στις περιπτώσεις ανταλλαγής Ακίνητης Ιδιοκτησίας). Εισήγηση υπάρχει και για παροχή εξειδικευμένων κινήτρων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα (π.χ. για μαρίνες αύξηση της διάρκειας της χρονομεριστικής μίσθωσης από 90 σε 125 χρόνια και για γκολφ αύξηση του συντελεστή δόμησης). Για συνήθη έργα αύξηση μέχρι 20% του συντελεστή δόμησης και να ισχύσει για έργα που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2012.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου