Σε νέους αγρότες και άνεργους με ενοίκιο 5 € 1,2 εκατ. στρέμματα γης

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σε νέους αγρότες και άνεργους με ενοίκιο 5 € 1,2 εκατ. στρέμματα γης


Ξεκίνησε από χθες η διανομή γης -έναντι συμβολικού ενοικίου 5 ευρώ ανά στρέμμα- σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Πρόκειται για 1.216.499 στρέμματα που ανήκουν στο Δημόσιο και είναι «καθαρά» από ιδιοκτησιακές διαφορές, και όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δοθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά φυσικό πρόσωπο.
Σημειώνεται ότι στα 100 στρέμματα συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει ή μισθώνει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει από τη διαδικασία μίσθωσης δημόσιας γης.

Μάλιστα, κάθε Πέμπτη στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων - ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναρτώνται νέα αγροτεμάχια με στόχο την ολοκλήρωση της ανάρτησης με το τέλος της χρονιάς.

Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, βάσει της οποίας όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων - τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται.

Την ηλεκτρονική διαδικασία θα ακολουθήσει διοικητικός έλεγχος προς πλήρη επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων.

Στο σύστημα θα εντάσσονται σταδιακά όλες οι περιφερειακές ενότητες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κάθε περιφέρειας. Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω ενός οποιουδήποτε περιηγητή ιστού (web browser), μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.opekepe.gr), όπου δίνονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες.

Σε πρώτη φάση ξεκινάει η διανομή 833 αγροτεμαχίων των περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων.Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης μίσθωσης για τα τρέχοντα αναρτημένα αγροτεμάχια είναι η 18/11/2011.

Μοριοδότηση
Η μοριοδότηση θα γίνεται ως εξής:

Εκατό μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες.

Διακόσια μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Εκατόν ογδόντα μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών

Εξήντα μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο).

Πενήντα μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).

Μαρία Γιουρουκέλη

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου