Αυθαιρεσίες του ΥΠΕΚΑ για τις "ρυθμίσεις" των αυθαιρέτων

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αυθαιρεσίες του ΥΠΕΚΑ για τις "ρυθμίσεις" των αυθαιρέτων


Αντί επισήμων και δημόσιων εγγράφων με αριθμούς πρωτοκόλλου και υπογραφές, με πράξεις της διοίκησης δηλαδή για να έχουν ισχύ, το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί μέσω 29 ερωταπαντήσεων να ξεδιαλύνει το χάος που επικρατεί με την εφαρμογή του νόμου για τη "ρύθμιση" των αυθαιρέτων από την πρεμούρα του να "αρπάξει" χρήμα εκμεταλλευόμενο την αυθαιρεσία.
Αυτή βάσει του νόμου θα καθορίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και της βεβαίωσης του μηχανικού για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις οποίες θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα ή παράνομη χρήση.
Όπως είναι γνωστόν την όλη διαδικασία έχει αναλάβει ηλεκτρονικά το ΤΕΕ χωρίς εμπλοκή δημόσιας αρχής που εν προκειμένω είναι οι πολεοδομίες. Π.χ. από την ερωταπάντηση 29 του χθεσινού σημειώματος του ΥΠΕΚΑ -παρ' ότι αιτήσεις για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις το σύστημα του ΤΕΕ δέχεται από την 1η Οκτωβρίου- προκύπτει ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης.

Μέσω της ερωταπάντησης δίδονται συστάσεις στους ενδιαφερόμενους, χωρίς να διασφαλίζεται κανένας από τους δύο, καθώς δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, για το περιεχόμενο των βεβαιώσεων που θα συνοδεύει λόγου χάρη τα συμβόλαια σε αγοραπωλησία!
Αντιγράφουμε: "Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω ΚΥΑ στην παράγραφο 4 του άρθρου 23 ορίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του μηχανικού πρέπει να αναφέρουν ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτηρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3".
Και προστίθεται ότι αυτό το κείμενο καλύπτει τις περιπτώσεις παράλειψης κατασκευής κάποιων εξωστών η αλλαγής διαρρύθμισης ιδιοκτησίας.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου