Ανακαινίζοντας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαινίζοντας


Η παλαιότητα, η δυσλειτουργικότητα, αλλά και η "ξεπερασμένη" αισθητική ενός ακινήτου μπορεί να αποτελέσουν πολλές φορές την αφορμή για την αγορά ενός καινούργιου. Μια ενέργεια, όμως, που προϋποθέτει χρόνο, εξειδικευμένη έρευνα και κυρίως την καταβολή ενός μεγάλου χρηματικού ποσού. Για το λόγο αυτό, η ανακαίνιση του ακινήτου παρουσιάζεται πολλές φορές ως μία εναλλακτική, αλλά άκρως αποτελεσματική λύση, καθώς και μια σημαντική επένδυση για το μέλλον. Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε; Τι είναι αυτό που χρήζει πραγματικά αλλαγής; Tι  θα κάνει το σπίτι μας να φαίνεται καινούργιο;
Τι είδους ανακαίνιση να κάνω;
Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους ανακαίνιση θέλετε να κάνετε. Αυτό εξαρτάται από την οικονομική σας δυνατότητα, το λόγο που θέλετε να κάνετε την ανακαίνιση και βέβαια την παρούσα κατάσταση του ακινήτου σας.
Ριζική – ολική ανακαίνιση
Μπορεί να αφορά την ενοποίηση ή το διαχωρισμό χώρων, την αλλαγή δαπέδων, εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων, επίπλων κουζίνας, ντουλαπών, αλλαγή μπάνιων, εξώπορτας. Μπορεί να απαιτηθεί αντικατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρικών δικτύων καθώς και του δικτύου θέρμανσης. Η ολική ανακαίνιση, που μπορεί να συνδυαστεί με την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, αλλάζει πλήρως την εικόνα του και το μετατρέπει σε σύγχρονο κτίσμα. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και επεμβάσεις στο εξωτερικό του ακινήτου επιδιορθώνοντας φυσικές φθορές και βάφοντάς το. Σε αυτήν την περίπτωση, η μετεγκατάστασή σας κρίνεται συνήθως απαραίτητη για τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Συνεπώς, μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει από τη μεριά σας μεγάλα "αποθέματα" υπομονής... αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Τέτοιου είδους ολικές ανακαινίσεις απαντώνται πολύ συχνά στις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης όταν αποχωρήσει ο ενοικιαστής. Το κόστος για μια τέτοια επέμβαση είναι αρκετά ανεβασμένο και βέβαια εξαρτάται και από την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος την οποία επιζητείτε.
Μερική ανακαίνιση
Αυτή η μορφή ανακαίνισης συνδυάζει κάποιες από τις προαναφερθείσες εργασίες. Είναι, σαφώς, μικρότερης κλίμακας και δεν απαιτεί τη μετεγκατάστασή σας, δημιουργώντας απλά μια περιστασιακή αναστάτωση. Μπορεί να αφορά την αλλαγή των επίπλων της κουζίνας, την ανακαίνιση του μπάνιου ή την αλλαγή των εσωτερικών κουφωμάτων ταυτόχρονα με το βάψιμο των εσωτερικών τοίχων. Όλες αυτές οι εργασίες προσδίδουν μια νότα φρεσκάδας στο ακίνητό σας, σε συνδυασμό με ένα υψηλό δείκτη λειτουργικότητας. Το κόστος, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σίγουρα μικρότερο.
Μικρής κλίμακας ανακαίνιση
Αποτελεί τη συχνότερη μορφή εργασιών στο εσωτερικό του ακινήτου. Απαιτεί το μικρότερο χρονικό διάστημα και τα λιγότερα έξοδα σε σχέση με τους δύο άλλους τύπους ανακαινίσεων. Πολλές ή και όλες οι εργασίες μπορούν να γίνουν και από εσάς. Συχνά, λοιπόν, η αλλαγή χρώματος στους τοίχους ή στα έπιπλα της κουζίνας ή στις πόρτες και στα πόμολα δίνει την αίσθηση του καινούργιου. Μπορεί να συνδυαστεί με την αλλαγή ή την τροποποίηση της διακόσμησης.
Σε ποιον να απευθυνθώ;
synergiaΑφού αποφασίσετε το χρηματικό ποσό το οποίο είστε σε θέση να διαθέσετε ή τις εργασίες που κρίνετε απαραίτητες ότι πρέπει να γίνουν, μπορείτε να ξεκινήσετε. Μια ανακαίνιση, επειδή ακριβώς γίνεται σε ένα χώρο ο οποίος ενδεχομένως να κατοικείται ή επειδή θα αφορά μερική επέμβαση, καθίσταται δύσκολη και στην οργάνωση και στη διαδικασία της υλοποίησής της. Για το λόγο αυτό, αν δεν έχετε άμεση σχέση με την κατασκευή ή αν δεν πρόκειται για κάτι μικρό και απλό, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη και τη συμβολή ενός ειδικού. Μια εταιρεία ανακαινίσεων είναι μια καλή λύση. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν έμπειρους μηχανικούς και καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό. Καλό είναι να έρθετε σε επαφή με περισσότερες από μία εταιρείες ανακαινίσεων και να ζητήσετε προσφορά για τις εργασίες που θέλετε να ξεκινήσετε. Θα σας προτείνουν αρχιτεκτονικές λύσεις, θα σας συμβουλέψουν για το τι είναι εφικτό και τι όχι, "γλιτώνοντας" έτσι από τη μεριά σας χρόνο και κόπο. Παράλληλα, θα είστε διασφαλισμένοι ότι νομικές, πολεοδομικές και λοιπές διαδικασίες θα γίνουν όπως πρέπει. Σωστό θα ήταν να ζητήσετε να δείτε προηγούμενες εργασίες τους και να τις συγκρίνετε με άλλες εταιρείες. Αφού, λοιπόν, καταλήξετε στην εταιρεία που θεωρείτε καταλληλότερη, κάντε ένα συμφωνητικό στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι εργασίες, η ποιότητα των υλικών, το τίμημα για αυτές τις εργασίες και ο τρόπος πληρωμής. Έχετε υπόψη σας ότι η οργάνωση και ο καθορισμός της πορείας των εργασιών στην ανακαίνιση είναι το Α και το Ω για τη γρήγορη και άρτια διεκπεραίωση του έργου. Ενημερώστε άφοβα τον υπεύθυνο του έργου για κάθε απορία που έχετε. Έτσι θα νιώθετε ότι συμμετέχετε και εσείς στη διαδικασία, ενώ από τη μεριά του ο επιβλέπων και τα συνεργεία θα νιώθουν ένα βλέμμα στραμμένο πάνω τους. Συμβουλή μας, όμως, θα ήταν να μην το παρακάνετε...
Τι υλικά να χρησιμοποιήσω;
Υλικά δαπέδων
Πλακάκι
plakakiΕίναι ένα τεχνητό προϊόν που διατίθεται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων χρωμάτων και διαστάσεων. Διάφοροι τύποι με διαφορετικές ιδιότητες (αντοχής στη χάραξη, αντιπαγωτικές, αντιολισθητικές) μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας. Είναι εύκολα στην τοποθέτηση, έχουν αντοχή στο χρόνο και αντικαθίστανται εύκολα τοπικά. Από απομίμηση ξύλου έως χειροποίητη γυάλινη ψηφίδα είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν και το πιο απαιτητικό γούστο. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα δάπεδα αλλά και στους τοίχους και σχεδόν αποκλειστικά στα μπάνια. Καθαρίζουν εύκολα.
Μασίφ ξύλο
masif xyloΕίναι φυσικό προϊόν επεξεργασμένο μόνο για να μπορεί να τοποθετηθεί και να αντέχει στο χρόνο. Το κύριο συστατικό του (90% περιεκτικότητα) είναι υδατάνθρακες. Είναι ανισότροπο υλικό με διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες κατά τις δύο διευθύνσεις, τη διαμήκη και την εγκάρσια. Είναι ένα υγροσκοπικό υλικό δηλαδή ανταλλάσει συνεχώς με το περιβάλλον υγρασία μέχρι οι τιμές τους να εξισωθούν. Το ποσοστό της υγρασίας που έχει το ξύλο μεταβάλει τον όγκο του, για το λόγο αυτό συμπεριφέρεται σαν ζωντανό υλικό με δυσμενή ορισμένες φορές αποτελέσματα σκασιμάτων και στρεβλώσεων τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο που έχει επιτευχθεί η ξήρανσή τους. Σημαντικότατο επίσης είναι και το μέρος στο οποίο θα γίνει η αποθήκευσή τους, ο οποίος θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από υγρασίες και να αερίζεται επαρκώς.
Τα είδη του ξύλου που υπάρχουν  για επενδύσεις δαπέδων διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα μαλακά ξύλα (πεύκο, έλατο) που έχουν μικρότερο βάρος και πυκνότητα και τα σκληρά (δρυς, οξιά, καστανιά, ντουσιέ, ιρόκο) τα οποία θεωρούνται καταλληλότερα για δάπεδα σε σχέση με τα μαλακά. Τα μασίφ ξύλα δεν απαντώνται σε μεγάλα μήκη και τα πάχη τους κυμαίνονται από 16 έως 32 χιλιοστά. Ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν τα "νερά" τους, διαχωρίζονται σε ισόβενα και φαρδύβενα. Η μασίφ ξυλεία δίνει τη δυνατότητα να τριφτεί και να γυαλιστεί αρκετές φορές και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα. Βέβαια, είναι ευπαθέστερη επιφάνεια από αυτή των πλακιδίων και σίγουρα θέλει περισσότερη προσοχή. Τοποθετείται καρφώνοντάς τη σε διαδοκίδες, οι οποίες εδράζονται επί του μπετόν της πλάκας με βίδες.
Προβερνικωμένο ή προγυαλισμένο δάπεδο
progyalismenoΤα προγυαλισμένα δάπεδα αποτελούνται από 3 συνολικά στρώσεις πρεσαρισμένες μεταξύ τους. Οι δύο κάτω στρώσεις συνήθως είναι από 10 έως 22 χιλιοστά συνολικά ποιότητας λευκής ξυλείας και 1 στρώση φυσικού ξύλου ,επιλογής του πελάτη, από 2,5 έως 5 χιλιοστά. Η τελευταία αυτή στρώση έχει προλουστραριστεί σε αρκετές στρώσεις και παρουσιάζει αυξημένη αντοχή στη φθορά από τριβή χάραξη και υγρασία. Είναι ιδανικό για ανακαινίσεις αφού μπορεί να εφαρμοστεί στο υπάρχον δάπεδο εφόσον δεν απαιτείται ειδική κατασκευή παρά μόνο επίπεδη επιφάνεια. Όταν δεν υφίσταται το επίπεδο της επιφάνειας, πρέπει αυτό να δημιουργείται είτε με μια στρώση τσιμεντοκονίας είτε με μια στρώση αυτοεπιπεδούμενης κονίας. Η τοποθέτησή τους είναι γρήγορη αφού τα κομμάτια εφαρμόζουν μεταξύ τους χάρη στις ειδικά διαμορφούμενες ακμές τους. Στην υπάρχουσα επιφάνεια μπορούν να κολληθούν ή απλά να τοποθετηθούν πλωτά (κολυμπητά) αφού παρεμβληθεί ένα λεπτό υλικό, το υπόστρωμα, το οποίο μπορεί να έχει μεταξύ άλλων και ηχομονωτικές ιδιότητες. Κατά την τοποθέτησή του δεν δημιουργεί αναστάτωση στο χώρο αφού η εμφανής επιφάνειά του είναι λουστραρισμένη και δεν απαιτεί την παραμικρή επεξεργασία. Η δυνατότητα επισκευής τους είναι σχετικά περιορισμένη αφού μπορούν να τριφτούν και να γυαλιστούν 2 με 3 φορές το μέγιστο. Υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα σχεδίων και διαστάσεων καθώς και αξεσουάρ (σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα, υποστρώματα).
Laminate
laminateΚατασκευάζονται από υψηλής πυκνότητας μοριοσανίδες HDF πάχους 6 έως 12 χιλιοστών που εμποδίζει τη διείσδυση της υγρασίας και αποτρέπει την παραμόρφωση της επιφάνειας, ενώ η ειδική κατεργασία της τελικής επιφάνειας με ρητίνες προσφέρει αντοχή στη σκληρή χρήση. Οι σανίδες παράγονται σε διάφορα μήκη και πλάτη με ειδικά διαμορφωμένες ακμές για εύκολη και ενιαίας όψης τοποθέτηση. Υλικό μειωμένου κόστους σε σχέση με το προγυαλισμένο δάπεδο καθώς και τη μασίφ ξυλεία. Εύκολη τοποθέτηση, άμεσο αποτέλεσμα. Εφαρμόζει σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια. Κολλάται ή τοποθετείται πλωτά. Συνοδεύονται από πολλά ειδικά εξαρτήματα και αξεσουάρ όπως σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα, υποστρώματα διαφόρων ιδιοτήτων. Εύκολη γρήγορη και οικονομική λύση που όμως δεν μπορεί να επισκευαστεί αφού δεν τρίβεται αλλά μπορεί να αντικατασταθεί τοπικά.

Γρανίτης
granitisΕίναι όξινο φυσικό πέτρωμα με μεγάλη σκληρότητα που σχηματίστηκε από ηφαιστειακό μάγμα. Ανήκει στα εκρηξιγενή πετρώματα και δημιουργήθηκε από την πήξη και την κρυσταλοποίηση του μάγματος. Η σύστασή του καθορίζει το χρώμα του. Πρόκειται για ένα πέτρωμα με μεγάλη χρωματική γκάμα. Οι εξαιρετικές του όμως ιδιότητες καθώς και η σπάνια ομορφιά του το καθιστούν ιδιαίτερα δυσπρόσιτο υλικό από οικονομικής άποψης.
Μάρμαρο
marmaroΤο μάρμαρο είναι πέτρωμα το οποίο αποτελείται κατά το μέγιστο ποσοστό του από ασβεστίτη. Είναι προϊόν αποκρυστάλωσης ασβεστόλιθων και ετυμολογείται από την αρχαιοελληνική μάρμαρος δηλαδή λαμπερός λίθος. Οι διαφορετικές ποικιλίες του μαρμάρου είναι προϊόντα ιζηματογένεσης του ασβεστίτη και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρώμα, τη σύσταση και τη χημική σύνθεση. Χρησιμοποιείται ως υλικό για επίστρωση δαπέδων. Χρειάζεται γενικότερα προσοχή γιατί αρκετά ήδη μαρμάρου είναι ιδιαίτερα απορροφητικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται στίγματα και στάμπες. Μετά την τοποθέτησή του, η επιφάνεια τρίβεται με ειδικά μηχανήματα και κατόπιν γυαλίζεται. Υπάρχουν βέβαια και έτοιμα προγυαλισμένα μάρμαρα τα οποία μετά την τοποθέτησή τους δεν απαιτούν περεταίρω επεξεργασία.
Υλικά τοιχοποιίας
Τούβλα (πλίνθοι)
touvlaΕίναι η πιο κοινή και διαδεδομένη μέθοδος για τη δημιουργία εσωτερικών και εξωτερικών χωρισμάτων. Το τούβλο ή πλίνθος είναι ένας τεχνητός λίθος με διάφορες διαστάσεις και σχήματα που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους. Τα τούβλα κατασκευάζονται από άργιλο κυρίως, διαχωρίζονται, δε, ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα υλικά καθώς και τον τρόπο κατασκευής και χρήσης. Τα τούβλα ως οικοδομικό υλικό είναι διάτρητα, έχουν σχήμα παραλληλεπίπεδο, είναι εύχρηστα και ελαφρά στη μεταφορά τους, ανθεκτικά, προσφέρουν ικανοποιητική αντίσταση στις καταπονήσεις και απομονώνουν τη θερμότητα και τον ήχο λόγω των στρωμάτων αέρα που περικλείουν.
Alfablok
alfablokΤο Alfablok είναι ανόργανο δομικό υλικό και ανήκει στην κατηγορία των δομικών στοιχείων κυψελωτού ή πορώδους μπετόν (Autoclared Aerated Concrete Blocks) ακολουθώντας το τεχνικό πρότυπο DIN 4165. Τα κυριότερα συστατικά του είναι τσιμέντο, υδράσβεστος, χαλαζιακή άμμος, γύψος. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής τα υλικά αναμειγνύονται με νερό και πρόσθετα που δίνουν το πορώδες στη δομή του στοιχείου κατά τη διάρκεια της υδροθερμικής κατεργασίας του. Είναι ένα ελαφρύ υλικό, με μονωτικές ιδιότητες, ανθεκτικό στη φωτιά και τη μούχλα. Εύκολο και γρήγορο στην τοποθέτηση με μοναδικό ίσως μειονέκτημα ότι χρειάζεται προσοχή στην ανάρτηση αντικειμένων πάνω του. Το κόστος του είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό των τούβλων.
Γυψοσανίδα
gypsosanidaΗ βάση για το σύγχρονο υλικό δόμησης, τη γυψοσανίδα, είναι ο γύψος. Είναι επίπεδα ορθογώνια δομικά στοιχεία που αποτελούνται από πυρήνα γύψου υπενδεδυμένο από τις δύο πλευρές με ειδικό χαρτί για μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη επιφάνεια. Σύμφωνα με τον προορισμό της γυψοσανίδας διοχετεύονται στο γύψο και στο χαρτί πρόσμικτα και υφίστανται ειδικές επεξεργασίες ώστε να αποκτά τις ανάλογες απαιτούμενες ιδιότητες. Προσφέρει ελευθερία σχεδιασμού, γρήγορη και στεγνή τοποθέτηση ενώ παράλληλα λόγω του εργασίμου της η γυψοσανίδα παρέχει μεγάλη ευελιξία στην αρχιτεκτονική της δόμησης. Τα είδη της γυψοσανίδας, η οποία απαντάται σε πάχη από 6,5 έως 25 χιλιοστά, ποικίλουν και τη βρίσκουμε σε διάφορους τύπους όπως στάνταρ, πυράντοχη, άνθυγρη ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται. Ειδικότερα:
  • Ινογυψοσανίδες με αντοχή στα χτυπήματα και ικανότητα ανάρτησης
  • Πυράντοχες γυψόπλακες που ανταποκρίνονται στις πιο σκληρές απαιτήσεις παθητικής πυρασφάλειας
  • Διάτρητες ηχοαποροφητικές
  • Ηχομονωτικές υψηλής πυκνότητας
  • Γυψοσανίδες των οποίων το χαρτί είναι επενδεδυμένο με ανθρακονήματα για προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
  • Γυψοσανίδες με επένδυση μολύβδου για τοιχοποιίες και οροφές όπου απαιτείται ακτινοπροστασία
Η διαδικασία της δόμησης με γυψοσανίδα γίνεται με τη στήριξή τους επί μεταλλικού γαλβανισμένου σκελετού του οποίου οι διαστάσεις και η αντοχή υπολογίζονται ανάλογα με τα φορτία που καλείται να φέρει.
Τσιμεντοσανίδα
tsimentosanidaΗ τσιμεντοσανίδα είναι ένα επίπεδο δομικό στοιχείο το οποίο αποτελείται από τσιμέντο τύπου Portland και διάφορα αδρανή πρόσμικτα. Είναι οπλισμένη στις δύο επιφάνειες με ειδικό υαλόπλεγμα υψηλής αντιαλκαλικής προστασίας. Παρουσιάζει ιδιαίτερες μηχανικές αντοχές και ανθεκτικότητα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες για κατασκευές εξωτερικής τοιχοποιίας. Είναι ανθεκτική στο νερό, στην υγρασία, στη μούχλα, στη φωτιά. Η ευκολία στην κοπή και την τοποθέτηση την καθιστούν ιδανική λύση για ταχύτητα και καθαρή εφαρμογή. Τοποθετείται και αυτή όπως και η γυψοσανίδα επί μεταλλικού σκελετού. Λόγω των εξαιρετικών μηχανικών ιδιοτήτων και της ανθεκτικότητάς της το κόστος της τσιμεντοσανίδας είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με αυτό της γυψοσανίδας.
Άλλα υλικά
Ξύλο
Αποτελεί ένα φυσικό προϊόν με αρκετές ποιότητες και ιδιότητες οι οποίες είναι εξαρτημένες από το είδος του δέντρου και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Είναι ένα ζεστό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή εσωτερικών κουφωμάτων, πορτών, ντουλαπών, επίπλων κουζίνας και δαπέδων. Η μασίφ ξυλεία βέβαια είναι ένα ακριβό υλικό το οποίο στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί από διάφορα άλλα συνθετικά υλικά.
Μελαμίνη
melaminiΗ μελαμίνη είναι κατά βάση σκόνη η οποία με ειδική επεξεργασία σε υψηλές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή. Η σκόνη αυτή διαλύεται σε ένα μείγμα υγρών ρητινών και το τελικό μείγμα χρησιμοποιείται για την εμβάπτιση του χαρτιού που έχει διάφορες αποχρώσεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σκληρό προϊόν μεγάλης αντοχής που έχει τη μορφή φύλων. Τα φύλλα αυτά πρεσάρονται σε μοριοσανίδα ldf, mdf, hdf (low, medium, high density fiberboard). Το ldf είναι το γνωστό σε όλους μας νοβοπάν.
Βακελίτης
vakelitisΕίναι μια εξελιγμένη μορφή της μελαμίνης. Είναι ειδικά επεξεργασμένο υλικό ώστε να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν χαράζεται εύκολα και δεν καταστρέφεται από την υγρασία. Από πλευράς κόστους είναι αρκετά υψηλότερη από αυτή της μελαμίνης.

Καπλαμάς
kaplamasΟ καπλαμάς είναι πολύ λεπτή φλούδα από ακριβό συνήθως ξύλο με το οποίο "ντύνεται" μια επιφάνεια ldf, mdf ή hdf. Στην αγορά μπορεί να βρεθεί και τεχνητός καπλαμάς.

Λάκα
lakaΗ λάκα είναι ένα είδος βαφής για ξύλα. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε γυμνό mdf για μείωση του κόστους. Η λάκα διατίθεται όχι μόνο σε γυαλιστερή απόδοση αλλά σε ματ και σε σατινέ. Το κόστος της είναι αρκετά υψηλό αφού εκτός του υλικού είναι ακριβή και η διαδικασία βαφής. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και το πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να αλλάξει το χρώμα ανά πάσα στιγμή.
Αλουμίνιο
alouminioΤο αργίλιο ή αλουμίνιο είναι ένα αργυρόλευκο μέταλλο στοιχείο. Είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο στερεό φλοιό της γης και συνολικά το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στον πλανήτη μας μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο. Κατά βάρος αποτελεί το 8% του στερεού φλοιού της γης. Επειδή χημικά είναι πολύ δραστικό, έτσι ώστε να βρίσκεται στη φύση ως ελεύθερο μέταλλο, απαντάται ενωμένο σε πάνω από 270 διαφορετικά ορυκτά. Η κύρια πηγή για την παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης.
Το μεταλλικό αλουμίνιο έχει φαινομενικά μεγάλη ικανότητα στο να αντιστέκεται στη διάβρωση. Αυτό συμβαίνει γιατί με την έκθεση του μετάλλου στην ατμόσφαιρα σχηματίζει στιγμιαία ένα λεπτό μη ορατό στρώμα οξειδίου του που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωση (φαινόμενο παθητικοποίησης). Ταυτόχρονα, εξαιτίας της χαμηλής του πυκνότητας, έχει μεγάλη ικανότητα να δημιουργεί κράματα.
Οι ιδιότητες που κάνουν το αλουμίνιο τόσο σημαντικό είναι το χαμηλό ειδικό του βάρος, η υψηλή αντοχή του σε μηχανικές καταπονήσεις και η εξαιρετική αντοχή του στη διάβρωση. Το καθαρό αλουμίνιο είναι αρκετά μαλακό και όλκιμο. Με την προσθήκη χαλκού, σιδήρου και άλλων κραματικών στοιχείων βελτιώνονται κατά πολύ οι μηχανικές του ιδιότητες.
Η οικοδομή αποτελεί το σημαντικότερο τελικό καταναλωτή ημιπροϊόντων αλουμινίου στη χώρα μας με μερίδιο γύρω στο 60% της εγχώριας παραγωγής. Τα κουφώματα από αλουμίνιο ξεπερνούν τα ¾ της αγοράς. Η ευρύτατη χρήση του αλουμινίου στην οικοδομή οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων όπως:
  • Τα προϊόντα αλουμινίου έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς να απαιτούν σχεδόν καμία συντήρηση.
  • Η μεγάλη αντοχή του υλικού σε συνδυασμό με το μικρό του ίδιο βάρος δίνουν τη δυνατότητα για κατασκευές ιδιαιτέρων προδιαγραφών και απαιτήσεων.
  • Μέσω της διεργασίας της διέλασης προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων προφίλ.
  • Μπορεί να κοπεί, να τρυπηθεί, να συγκολληθεί, δίνοντας μεγάλη ευελιξία.
  • Μπορεί να ανοδιωθεί ή να βαφεί ικανοποιώντας έτσι την κάθε απαίτηση, ενώ παράλληλα αυτή η διαδικασία αυξάνει την αντοχή του σε διάβρωση.
  • Ανακυκλώνεται πλήρως διατηρώντας τα αρχικά υψηλά ποιοτικά του χαρακτηριστικά.
  • Είναι πυράντοχο και στους αντίστοιχους κανονισμούς κατατάσσεται ως άκαυστο υλικό.
  • Δεν απορροφά υγρασία, δεν διογκώνεται, δεν συρρικνώνεται, δεν ρηγματώνεται, δεν υφίσταται γήρανση και δεν απαιτεί προστασία από τις υπεριώδης ακτινοβολίες.
Η βιομηχανία του αλουμινίου ως προς την οικοδομική της εφαρμογή, λόγω της ευρύτατης χρήσης, έχει εξελιχθεί πολύ. Πλέον, έχει να επιδείξει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που ικανοποιούν ανάγκες γεφύρωσης μεγάλων ανοιγμάτων, θερμομόνωσης, αντιδιαρρηκτικής προστασίας, ανοδίωσης, ηλεκτροστατικής βαφής.
Υλικά χρωματισμών
Τύποι χρωμάτων
xrwmataΠλαστικά
Τα υδατοδιαλυτά χρώματα ουσιαστικά αντικατέστησαν τα χρώματα διαλύτη με χρώματα νερού. Ο βασικός διαλύτης τους είναι το νερό και αποτέλεσμα αυτού είναι ότι δημιουργούνται άκαυστα και μη τοξικά χρώματα.
Τα πλαστικά χρώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και χρησιμοποιούνται κυρίως σε εσωτερικές επιφάνειες. Η εφαρμογή και η χρήση τους είναι πολύ εύκολη και χρησιμοποιούνται για τη βαφή καινούριων ή ξαναβαμμένων τοίχων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δίνοντας ένα σατινέ ή ματ αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε απόχρωση. Κάθε επιφάνεια όπως σοβάς, σπατουλαριστές επιφάνειες, γυψοσανίδες νοβοπάν μπορούν να καλυφθούν με πλαστικό χρώμα αφού προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία.
Ακρυλικά
Τα ακρυλικά χρώματα βασίζουν τις ιδιότητές τους όπως αντοχή στο νερό και γρήγορο στέγνωμα στη δυνατότητα της ανάμειξης ρητινών με το νερό. Είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση έχουν υψηλές αντοχές στις καιρικές συνθήκες και τις απότομες αλλαγές αυτών και είναι ειδικές για βαφή όλων των τύπων εξωτερικών επιφανειών.
Οικολογικά
Είναι εκείνα τα χρήματα των οποίων τα συστατικά δεν έχουν ιδιότητες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον. Συνδυάζουν όλες εκείνες τις ιδιότητες όπως υψηλή καλυπτικότητα, ευκολία στην εφαρμογή, πλυσιμότητα, αντοχή στις καιρικές συναλλαγές που τα καθιστούν απόλυτα ανταγωνιστικά ενώ παράλληλα η χαμηλή ποσότητα εκπομπής πτητικών οργανικών ουσιών τα καθιστά απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον.
Μονωτικά
Τα μονωτικά χρώματα δημιουργούν ένα παχύ ελαστικό σώμα που προστατεύει και βοηθάει στη στεγανοποίηση και αδιαβροχοποίηση της επιφάνειας που εφαρμόζεται εμποδίζοντας τις διαρροές. Έχοντας κολλητικές ιδιότητες εισχωρεί στις επιφάνειες δημιουργώντας ένα υδροαπωθητικό φράγμα.
Βερνίκια χρώματα
Διαλύονται με ρητίνη και είναι κατάλληλα για μεταλλικές, ξύλινες και άλλες δομικές επιφάνειες. Εφαρμόζονται και για εξωτερική και εσωτερική χρήση.
Αντισκωριακά
Η σκουριά που είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης του σιδήρου όταν αυτό έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και η ταχύτητά του εξαρτάται και από το ποσοστό υγρασίας. Η εξάπλωσή του είναι γρήγορη πάνω στις σιδερένιες επιφάνειες και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα δύναται να καταστραφεί όλο το σώμα του μεταλλικού οργανισμού. Για την καίρια αντιμετώπιση του φαινομένου ένα χρώμα δεν είναι αρκετό αλλά απαιτείται και η επάλειψή της επιφάνειας με αντισκωριακό υπόστρωμα. Χρησιμοποιούνται τόσο σε καινούριες όσο και σε παλιές επιφάνειες.
Υπόστρωμα
Το αστάρι είναι το υλικό που χρησιμοποιείται πριν από οποιοδήποτε άλλο στο βάψιμο. Δημιουργεί ικανοποιητική πρόσφυση για την μετέπειτα εφαρμογή του χρώματος. Η επιλογή του ασταριού εξαρτάται από την επιφάνεια εφαρμογής του π.χ. ξύλο, σοβάς, μέταλλο, γύψος κ.λπ.
Βερνίκια-συντηρητικά
Τα βερνίκια χρησιμοποιούνται κυρίως  για τη βαφή ξύλου. Αφήνουν κατά τη βαφή τους ένα λεπτό ή παχύ (εξαρτάται από τη σύσταση) στρώμα προστατευτικό απέναντι στις καιρικές συνθήκες, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Προσδίδουν μια γυαλιστερή ή ματ υφή. Βερνίκια χρησιμοποιούνται επίσης και στις πέτρες. Τα συντηρητικά είναι ένας ημιδιαφανής συνδυασμός διαλυτών (νερού ή αλκυδικών διαλυτών) και πηγμένων.
Εποξεικά
Εποξεικά ή εποξειδικά είναι εκείνα τα προϊόντα που εμπεριέχουν εποξειδικές ρητίνες. Δημιουργούν μετά την εφαρμογή τους μια ιδιαιτέρως σκληρή επιφάνεια με εξαιρετική πρόσφυση και πολύ καλές μηχανικές χημικές ιδιότητες. Η αντοχή τους στο χρόνο είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα.
Οδηγίες βαφής
  • Η επιφάνεια που πρόκειται να βαφτεί πρέπει να είναι στεγνή, καθαρή και να έχουν απομακρυνθεί λάδια, μούχλα κ.λπ.
  • Είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται στις επιφάνειες που δεν έχουν ξαναβαφτεί το κατάλληλο υπόστρωμα-αστάρι.
  • Σε παλιές επιφάνειες θα πρέπει να απομακρύνονται τυχόν σαθρά υπολείμματα παλαιάς μπογιάς και να εφαρμόζεται τουλάχιστον στα σημεία αυτά αστάρι.
  • Οι επιφάνειες που η πρόσφυση είναι μηδαμινή (γυαλιστερές επιφάνειες) θα πρέπει να τρίβονται.
  • Η αραίωση του προϊόντος βαφής θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και με τα προτεινόμενα συμβατά υλικά.
  • Για κάθε επιφάνεια υπάρχει και το αντίστοιχο κατάλληλο εργαλείο βαφής.
  • Δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται υλικά βαφής σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 5°C), σε περιπτώσεις εξαιρετικής ηλιοφάνειας ή υγρασίας.
  • Τα προϊόντα που δεν καταναλώνονται με μια χρήση θα πρέπει να αποθηκεύονται σε κλειστούς χώρους μακριά από ακραίες θερμοκρασίες και να είναι σε δοχεία καλά κλεισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου