Σήμερα το σχέδιο της πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ για την κρατική ακίνητη περιουσία

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σήμερα το σχέδιο της πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ για την κρατική ακίνητη περιουσία

Μπορεί να μην έτυχε θερμής υποδοχής από την κυβέρνηση, ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι η πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ, παρουσιάζει την πρότασή της για τη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας. 
Πρόκειται για μια παραλλαγή του περίφημου σχεδίου «Εύρηκα» και κατατέθηκε πρόσφατα από τον Στ. Μάνο και τον Γ. Στουρνάρα. Προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού με προίκα τα ακίνητα και έκδοση ομολόγων. Tο σχέδιο όπως έιχε αρχικά δημοσιευθεί στο ered.gr θα μπορούσε να μειώσει πάνω από 100 δισ. το χρέος προβλέπει:

• Η ακίνητη περιουσία θα ομαδοποιηθεί σε 15 εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες θα εκδίδει ομόλογο, από δεκαετή διάρκεια και άνω, με εγγύηση τα ακίνητα.

• Αυτό το ομόλογο, παρότι εκδίδεται από την Ελλάδα, έχει τα εχέγγυα να ξεφύγει από τη χαμηλή κατηγορία αξιολόγησης στην οποία ανήκουν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, με δεδομένο ότι "κουβαλάει" τεράστιες εξασφαλίσεις.

• Με την αγορά του ομολόγου, είτε από διεθνείς επενδυτές, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., ίσως και από το ίδιο το EFSF, όπως προβλέπει μια εκδοχή του σχεδίου, το Δημόσιο θα πάρει ζεστό χρήμα, με το οποίο θα μπορέσει να αποπληρώσει απευθείας μέρος του χρέους, ενδεχομένως με προτεραιότητα τα δάνεια που έχουν ήδη ληφθεί από την τρόικα.

• Στη λήξη του κάθε ομολόγου, εάν το Δημόσιο μπορεί να πληρώσει, κεφάλαιο και τόκους, η περιουσία που έχει δοθεί ως εγγύηση θα επιστρέφει σε αυτό. Στη λήξη τα ομόλογα θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές των εταιρειών-οχημάτων που δόθηκαν ως εγγύηση με την έκδοση του ομολόγου. Παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να επανακτήσει την περιουσία νωρίτερα, εάν διαθέτει τα κεφάλαια. Εάν το Δημόσιο παρουσιάσει αδυναμία πληρωμής, όποιος έχει αγοράσει το ομόλογο αυτόματα γίνεται κάτοχος της περιουσίας

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου