Κατάσχεση μισθού αν δεν πληρώσετε το χαράτσι

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Κατάσχεση μισθού αν δεν πληρώσετε το χαράτσι


Δεν θα πληρώσετε το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ; Θα σας κόψουν το ρεύμα. Θα αδιαφορήσετε; Την πατήσατε. Η εφορία θα το εισπράξει το τέλος κάνοντας κατάσχεση του μισθού σας, της σύνταξης ή άλλου περιουσιακού στοιχείου.
Αυτό προβλέπει η απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Π. Οικονόμου, και η οποία δίνει διευκρινήσεις σχετικά με το έκτακτο τέλος. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν περιθώριο 40 ημερών να πληρώσουν το τέλος. Μετά τη διορία αυτή θα εκδίδεται απόφαση διακοπής του ρεύματος και αν εντός 20 ημερών δεν καταβληθεί το ποσό θα κόβεται η παροχή.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα στέλνει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στην εφορία ώστε να ξεκινήσουν τα περαιτέρω. Οι εφορίες αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).

Αν ο καταναλωτής δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης, πρέπει να πάει ο ίδιος στην εφορία και να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο ποσό.

Για να ξαναγίνει σύνδεση του ρεύματος θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση εξόφλησης του τέλους στη ΔΕΗ ή άλλον πάροχο. Το ειδικό τέλος επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.

Αν υπάρχουν λάθη στα τετραγωνικά μέτρα υπολογισμού του τέλους με αυτά που υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη τότε το χαράτσι υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του δήμου. Αν εκδοθεί λογαριασμός ρεύματος με το ειδικό τέλος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται (κοινόχρηστοι χώροι, πρεσβείες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι κ.ά.), τότε το τέλος καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του τέλους στην αρμόδια εφορία με την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, η ΔΟΥ επιστρέφει το ποσό.

Όσοι από τους δικαιούχους δεν έστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα ή δεν τους χορηγήθηκε απαλλαγή ή μείωση του συντελεστή από τη ΓΓΠΣ, τότε απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλουν σχετική αίτηση συνοδευόμενη από πλήθος δικαιολογητικών που διαφέρουν κατά περίπτωση.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου