Ακίνητα: Κολλημένες στο -58% οι επιχειρήσεις

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ακίνητα: Κολλημένες στο -58% οι επιχειρήσεις

Σε πολύ υποτονικό κλίμα συνεχίζεται η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο σύμφωνα με το δείκτη Βιομηχανίας που παρουσιάζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου με την RAI Consultants.
Το τρίτο τρίμηνο του 2011 οι Δείκτες που αφορούν στη Δραστηριότητα της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο παραμένουν στα χαμηλότερα τους επίπεδα. Αυτή η εικόνα ισχύει πλέον για όλες τις επαρχίες με τη Λάρνακα και Αμμόχωστο να παρουσιάζουν, και σε αυτό το τρίμηνο, τα χαμηλότερα αρνητικά πρόσημα, αλλά και τη Λευκωσία να επιδεινώνεται σημαντικά.

Οι κυριότεροι λόγοι που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι ξεκάθαρα η ανεπαρκής ζήτηση, ο ανταγωνισμός από άλλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, η οικονομική κρίση, καθώς και προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης.

Κάποια πιθανά θετικά μηνύματα φαίνονται μέσα από τους Δείκτες που αφορούν στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών, βρίσκεται στο 4,6% σε σύγκριση με τα χαμηλότερα του επίπεδα που ήταν της τάξης του 2 - 3%. Επίσης, ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών τους τελευταίους μήνες ανεβαίνει στο 9,6% και φθάνει τα επίπεδα που είχαμε σε καλύτερες εποχές.

Ο Δείκτης Δραστηριότητας εξακολουθεί να παραμένει στο αρνητικό πρόσημο ρεκόρ -58% για το τρίτο τρίμηνο του 2011. Αυτό συνεχίζει να είναι και το χειρότερο σημείο από την αρχή της έρευνας το 2010. Ο Δείκτης Δραστηριότητας Επιχείρησης ουσιαστικά καταδεικνύει το ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους τελευταίους 3 μήνες η δραστηριότητα της επιχείρησης τους έχει αυξηθεί μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι έχει μειωθεί).


Στο Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει μια σημαντική επιδείνωση των δεδομένων, ενώ το τελευταίο τρίμηνο το αρνητικό πρόσημο φθάνει στο -40% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2010 που ξεκίνησε η έρευνα. Η Λεμεσός ακόμη δεν έχει φθάσει στα πολύ αρνητικά επίπεδα των άλλων επαρχιών.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου