«Πονοκέφαλος» για το φόρο στα ακίνητα

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Πονοκέφαλος» για το φόρο στα ακίνητα

Την έκδοση προσωρινών διαταγών αλλά και αποφάσεων που θα αναστέλλουν την καταβολή του νέου τέλους για τα ακίνητα καλείται να αντιμετωπίσει το Δημόσιο, καθώς ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι προβάλλουν ισχυρισμούς για κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης και αδυναμία πληρωμής.
Με το νέο κύμα προσφυγών και αγωγών που καταθέτουν οι πολίτες σε διάφορα δικαστήρια της χώρας επιδιώκουν όχι μόνο να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το νέο χαράτσι για τα ακίνητα, που πρέπει να πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης αλλά και να διαταχθεί δικαστικά το πάγωμα της καταβολής του, λόγω της οικονομικής αδυναμίας και ανέχειας.
Τις προσφυγές αυτές θα παραπέμψει στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ειδική επιτροπή υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο, προκειμένου να γίνει πιλοτική δίκη και να λυθεί ομοιόμορφα η συνταγματικότητα του μέτρου πριν να «φρακάρουν» τα δικαστήρια από χιλιάδες παρόμοιες δίκες.

Λόγω πενίας 
Στον αυξανόμενο με γεωμετρική πρόοδο κύκλο προσφυγών υπάρχουν και πολίτες που ζητούν να «παγώσει» το μέτρο, δηλώνοντας όχι μόνο οικονομική αδυναμία να πληρώσουν λόγω του πενιχρού εισοδήματός τους, αλλά ζητώντας επιπλέον να τους αναγνωριστεί από το δικαστήριο το «ευεργέτημα πενίας», δηλαδή ότι λόγω της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, πρέπει να διοριστεί από το δικαστήριο δικηγόρος να τους εκπροσωπήσει, καθώς αδυνατούν οι ίδιοι να καταβάλουν ακόμα και τα αναγκαία δικαστικά έξοδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη διαμερίσματος 48 τ.μ. με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (και ετήσιο 4.332 ευρώ) που καλείται να πληρώσει το νέο τέλος ύψους 450 ευρώ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Στην προσφυγή που έχει γράψει ο ίδιος, εξηγεί ότι με το πενιχρό του εισόδημα αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο που τον φορτώνει με υπέρμετρο βάρος, ενώ χαρακτηρίζει την απειλή για διακοπή του ρεύματος (εφόσον δεν πληρωθεί το χαράτσι) ως απάνθρωπη, εκβιαστική και ατιμωτική, ειδικά όταν πρόκειται να γίνει μέσα στο Χειμώνα, αφού η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό και απαραίτητο για τη διαβίωση.

Στην ίδια προσφυγή υποστηρίζει ότι ο επίμαχος φόρος και η απειλή διακοπής του ρεύματος παραβιάζουν δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ, που προστατεύουν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Μαζί με το αίτημα αναστολής, ζητά από το ΣτΕ να διατάξει να «παγώσει» η υποχρέωσή του να πληρώσει το φόρο, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Ολες οι σχετικές αιτήσεις αναστολής θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, προκειμένου να κριθεί (έστω και με το μέτρο της προσωρινής δικαστικής διαταγής) αν πρέπει να παγώσει η καταβολή του τέλους.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου