Αναδρομικό χαράτσι για την αντιπαροχή!

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αναδρομικό χαράτσι για την αντιπαροχή!


Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έβγαλαν από το συρτάρι νόμο του 1994 και καταλογίζουν αναδρομικά φόρους και προσαυξήσεις σε όσους είχαν τα τελευταία χρόνια έσοδα από αντιπαροχή ακινήτων
Σε νέο φοροσαφάρι έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης, στο 3ο Tax Forum, που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν αυτή τη φορά όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν τα προηγούμενα χρόνια έσοδα από πώληση ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν από τη γνωστή και συνήθη διαδικασία για τα ήθη της ελληνικής κτηματαγοράς αντιπαροχή. Όπως ανέφερε ο κ.Αμπελιώτης, βάσει του άρθρου 28 του νόμου 2238/1994(παράγραφοι 2,3 και 4), ειδικά συνεργεία ελέγχου κρίνουν τα έσοδα που είχαν ιδιοκτήτες από την πώληση αυτών των ακινήτων ως έσοδα εμπορικών επιχειρήσεων, καταλογίζοντας τους σχετικούς φόρους, και μάλιστα αναδρομικά.

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι οι καταλογιζόμενοι φόροι, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις να φθάνουν σχεδόν στο 70% των εσόδων της αξίας πώλησης των εν λόγω ακινήτων. Μάλιστα ο κ.Αμπελιώτης έφερε ως παράδειγμα περίπτωση πολίτη, που καλείται να καταβάλλει πλέον υπέρογκο ποσό ως φόρο, ο οποίος αγόρασε οικόπεδο το 1990, το έδωσε αντιπαροχή το 1994, αυτό κατασκευάστηκε το 2000, για να πουληθεί το 2004.

Ο κ.Αμπελιώτης εξήγησε ότι οι ιδιώτες που αξιοποίησαν μία ή δύο φορές την αντιπαροχή και πούλησαν τα ακίνητά τους θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος θα πρέπει να έχει εφαρμογή μόνο για όσους διαπιστωθεί ότι αξιοποίησαν επανειλημμένα την αντιπαροχή και αποκόμισαν αρκετές φορές έσοδα. Και αυτό γιατί, σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, λόγω της επαναληπτικότητας, τα έσοδα αυτά μπορεί να θεωρηθεί ότι προήλθαν από εμπορική εκμετάλλευση. 

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου