Διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων αναμένουν οι ξενοδόχοι

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τις εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων αναμένουν οι ξενοδόχοι

EN αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την εξαίρεση των ξενοδοχείων από το τέλος ακινήτων βρίσκεται η τουριστική κοινότητα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Σημαντικό ζήτημα παραμένει ο ακριβής προσδιορισμός του όρου «κοινόχρηστοι χώροι», καθώς και οι επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με τον υπολογισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουριστικοί φορείς έχουν εισηγηθεί την εξαίρεση συγκεκριμένου ποσοστού της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα ισχύσει οριζόντια για όλα τα καταλύματα, ανεξαρτήτων των διαστάσεων δωματίων και λοιπών χώρων της εκάστοτε μονάδας. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ποσοστό αυτό να καθιερωθεί στο 50%, ενώ οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Γεγονός είναι ότι η ρύθμιση για τον τουριστικό κλάδο, έτσι όπως ανακοινώθηκε πριν από την ψήφιση του ειδικού τέλος στα ακίνητα, αφήνει «εκτεθειμένες» τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν πολλά τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα, αυτές αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα βιωσιμότητας, αφού, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Tύπου του ΞΕΕ και της ΠΟΞ εντός της εβδομάδας, οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να καταβάλουν ποσά που ποσοστιαία αναλογούν στο 15%-20% του τζίρου τους.

Οι τουριστικοί φορείς, αν και αποφεύγουν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις, κάνουν λόγο για «ημίμετρα που πλήττουν το 70% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας» και για «αποφάσεις που οδηγούν στην απαξίωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΞ και το ΞΕΕ έκριναν απαραίτητη την ισότιμη μεταχείριση του ξενοδοχειακού κλάδου με τους υπόλοιπους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Ακόμα, ο ΣΕΤΕ, πριν την ψήφιση, συνέστησε μέσω ενημερωτικού μηνύματος στους βουλευτές να λάβουν υπόψη την επίπτωση που θα έχει στον ελληνικό τουρισμό η επιβάρυνση των ξενοδοχείων.


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου