ΙΚΑ-ΟΑΕΕ: Εξοικονόμηση 3,41 εκ. ευρώ από τα ενοίκια

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΙΚΑ-ΟΑΕΕ: Εξοικονόμηση 3,41 εκ. ευρώ από τα ενοίκια

KATΩTEPH των προσδοκιών ήταν η εξοικονόμηση που κατάφεραν να πετύχουν οι διοικητές των δύο μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων από τις δαπάνες για μισθώματα ακινήτων, παρά το γεγονός ότι στην αγορά οι μειώσεις σε μισθωτήρια συμβόλαια αγγίζουν και το 60%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, η εξοικονόμηση σε ετήσια βάση από τις μειώσεις μισθωμάτων θα ανέλθει μόλις σε 2,41 εκατ. ευρώ, όταν τον μήνα απαιτούνται περίπου 3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών η δαπάνη θα μειωθεί κατά 1 εκατ. ευρώ, όταν ο διοικητής του Γεράσιμος Βουδούρης στην αρχή του έτους προσδοκούσε ότι θα αγγίξει τα 2 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, το ΙΚΑ στις αρχές του 2011 για να στεγάσει της υπηρεσίες του κατέβαλλε τον μήνα 2,89 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα κατόπιν των διαπραγματεύσεων καταβάλει 2,69 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση πόρων σε ετήσια βάση ανέρχεται μόλις σε 2,41 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση στα μισθωτήρια συμβόλαια δεν ξεπερνά το 20%.


Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρει ότι οι προσπάθειες αναμένεται να ενταθούν, προκειμένου να τεθούν σε επαναδιαπραγμάτευση όλα τα μισθώματα και να επιτευχθούν μεγαλύτερες μειώσεις.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι μειώσεις που έχουν πετύχει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι ελάχιστες και δεν έχει γίνει σωστή διαπραγμάτευση. Μάλιστα τονίζουν ότι το κόστος της ενοικίασης στα εμπορικά μισθώματα έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα σε ποσοστό 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 60%.

Στοιχειώνουν τα ιδιόκτητα

Την ίδια στιγμή που τα ταμεία καταβάλλουν υπέρογκα ποσά σε μισθώματα, εξακολουθούν να παραμένουν ανεκμετάλλευτα ιδιόκτητα ακίνητα οργανισμών. Μιλώντας στην EΞΠPEΣ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι παρά την εφαρμογή της διάταξης για την αξιοποίηση της περιουσίας, όπου τα ακίνητα των ταμείων έγιναν πιο ελκυστικά λόγω της κρίσης, η πλειοψηφία τους δεν έχει αξιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα ακίνητα των ταμείων μπορούν να μισθωθούν για 12 έτη αντί 5 που ίσχυε και τις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης μπορεί να διαπραγματευτεί κανείς το ενοίκιο με ελάχιστο το 6% της αντικειμενικής αξίας από 10%.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια μεταστέγασης των υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ, σε ιδιόκτητα κτίρια, τα οποία μένουν εγκαταλελειμμένα. Μέσω της αξιοποίησής της, πέρα από τη δραστική μείωση των δαπανών, θα μπορούσε να τονωθεί και ο κλάδος της οικοδομής.

Υπενθυμίζεται ότι η αντικειμενική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων των 68 φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει υπολογιστεί περίπου σε 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο η εμπορική αξία είναι πολλαπλάσια, ίσως και πάνω από 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα το 20% των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων με αντικειμενική αξία 276,3 εκατ. ευρώ περίπου παραμένει αναξιοποίητο.


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου