Φοροεπιδρομή για 2,45 δισ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Φοροεπιδρομή για 2,45 δισ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων!


Οι ιδιοκτήτες ακόμη και μικρής αξίας ακίνητης περιουσίας γίνονται τα φορολογικά υποζύγια που θα σηκώσουν τα μεγαλύτερα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής: το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο προχωρά σε φοροεπιδρομή για να εισπράξει το 2012 πρόσθετους φόρους 2,45 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 247% (!) σε σχέση με φέτος, αλλά προετοιμάζει με τον νέο προϋπολογισμό ακόμη μεγαλύτερο «φούσκωμα» των επιβαρύνσεων από το 2013 και μετά.
Το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που τόσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή ενός φορολογικο Γολγοθά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι λίαν συντόμως θα πληρώσουν και τον «αναβαθμισμένο» Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ θα δουν πολύ σύντομα όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα να γίνονται ακόμη βαρύτερες, με την προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού: 

- Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στην επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων για να συλλέξει νέους φόρους το 2012, ύψους 2,45 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση του συνολικού βάρους που αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 1% του εθνικού εισοδήματος και θα γίνει επώδυνα αισθητή σε χιλιάδες νοικοκυριά, που καλούνται να την αντιμετωπίσουν σε ένα περιβάλλον συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων και διαρκούς απειλής από την ανεργία.

- Οπως εξηγείται στην εισηγητική έκθεση, αυτή η μεγάλη αύξηση θα έλθει κυρίως μέσα από δύο «κανάλια»: μέσω των τελευταίων αλλαγών στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ, αύξηση συντελεστών), ο οποίος θα εισπραχθεί το 2012 για το 2011 και, αναδρομικά, για το 2010. Μόνο από τον ΦΑΠ 2010-2011, για ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ ένα νοικοκυριό θα πληρώσει τον επόμενο χρόνο 400 ευρώ. Επιπλέον, θα έχει πλήρη εισπρακτική απόδοση το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό «χαράτσι» που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ.

Η περιπέτεια των ιδιοκτητών ακινήτων δεν σταματάει, όμως, εδώ: το υπουργείο προαναγγέλλει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, για να φθάσουν στα ίδια επίπεδα με τις εμπορικές αξίες. Και αυτό παρότι οι συνθήκες καθίζησης που επικρατούν στην αγορά των ακινήτων οδηγούν σε εντελώς παράδοξα φαινόμενα: σε πολλές περιπτώσεις οι πωλητές διαπιστώνουν ότι οι τιμές που βρίσκουν στην αγορά για τα ακίνητά τους είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες, που αποτελούν το ελάχιστο όριο για τη δήλωση της συναλλαγής στην εφορία.

Από το υπουργείο Οικονομικών εξηγούν ότι οι αναπροσαρμογές δεν θα γίνουν αυθαίρετα, αλλά με «οδηγό» τα στατιστικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως και να ‘χει, όμως, κάθε αύξηση των τιμών ζώνης θα αυξήσει αντίστοιχα τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες για το 2012 και θα «σηκώσει» όλους τους άλλους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

«Παράπλευρες απώλειες»

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν να αντιμετωπίσουν και «παράπλευρες απώλειες» από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών: ως γνωστόν, καθιερώνονται τεκμήρια εισοδήματος που θα αυξάνουν τον ελάχιστο φόρο εισοδήματος με βάση την αξία της κατοικίας. Με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών πολλοί ιδιοκτήτες θα περάσουν το κρίσιμο όριο των 2.600 ευρώ/τ.μ., πέραν του οποίου τα τεκμήρια αρχίζουν να… δαγκώνουν. Σημειώνεται ότι το τεκμήριο δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά και τον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος με υψηλή αντικειμενική αξία.

Espressonews.gr

1 σχόλιο:

ΒΑΖΙΟΤΟ είπε...

Η βλακεία δεν έχει όρια...

Την χατζάρα θέλω να δω ποιος θα τραβήξει πρώτος και θα έχουμε το πρώτο ατύχημα στην παράνοια ελέγχου της ακίνητης περιουσίας;

Δημοσίευση σχολίου