Ελληνικό: εξαγγελίες ήταν και πάνε

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ελληνικό: εξαγγελίες ήταν και πάνε

Ενα χρόνο και κάτι μετά την περίφημη εξαγγελία για fast track επένδυση στο Ελληνικό, που θα έφερνε έσοδα 5 δισ. ευρώ στη χώρα, πολλαπλασιαστικά οφέλη-αντιπαροχές για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και θα ήταν η απαρχή για πολλές ανάλογες επενδύσεις, το τοπίο έχει εντελώς αλλάξει.
Η διυπουργική απόφαση αποφάσισε την ένταξη της Ελληνικόν Α.Ε. στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προβλέποντας την πλήρη μεταβίβαση κυριότητας και τη δυνατότητα ακόμη και τεμαχισμού ή ρευστοποίησης των ακινήτων που έχει στην κατοχή του.

Το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει την πώληση σε δύο «κομμάτια» μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού της έκτασης, σε δύο χρονικές στιγμές: στο τέλος του έτους και το 2012.
Σε κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση αναμοχλεύεται το τελευταίο διάστημα η πληροφορία προώθησης της «στρατηγικής επένδυσης» στο Ελληνικό. Γίνεται μάλιστα λόγος για ενδιαφέρον Ευρωπαίων επενδυτών, ενώ το Ταμείο προκήρυξε την εύρεση συμβούλου real estate που, όταν επιλεγεί, θα επιβλέψει μεταξύ άλλων και την τεχνική πολεοδομική και χωροταξική μελέτη (τι έγινε, άραγε, το σχέδιο Αθεμπίγιο;).
Εως σήμερα κανένα άλλο κρατικό ακίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου δεν εντάχθηκε στον περίφημο θεσμό του fast track. Το μόνο που προχωρά είναι η ένταξη κάποιων ιδιωτικών έργων, κυρίως ενεργειακών, στην ίδια διαδικασία (5 αιτήσεις υπαγωγής είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του αρμόδιου οργάνου προώθησης των επενδύσεων, του Invest In Greece).
Αλλά και οι θεσμικές θέσεις συρρικνώνονται. Τις αρμοδιότητες του... ιδρυτή του θεσμού, πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Χ. Παμπούκη, μετά την παραίτησή του ανέλαβε ο πολιτικός του προϊστάμενος Μ. Χρυσοχοΐδης.
Το ίδιο το Invest In Greece περικόπτει προσωπικό ως ένας από τους 151 υπό συρρίκνωση οργανισμούς του Δημοσίου. Προ ημερών, ύστερα από επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, συρρικνώθηκαν οι θέσεις των προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού (ο πρώτος είχε τις στρατηγικές επενδύσεις και ο δεύτερος τις... υπόλοιπες μεγάλες επενδύσεις που δεν ήθελαν να μπουν σε ειδικά κίνητρα) για να περικοπεί το διοικητικό κόστος.
Η απόφαση οδήγησε σε αποχώρηση του Χ. Αλεξάκη και ανάληψη και των δύο θέσεων από τον Α. Συγγρό, που είχε προηγουμένως την ευθύνη μόνο για τις fast track επενδύσεις. 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου