Κτηματαγορά: «χαμόγελα» από το 2013

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Κτηματαγορά: «χαμόγελα» από το 2013


Για το 2013 μετατίθεται η όποια προσδοκία σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, η οποία βιώνει τη σημαντικότερη φάση διόρθωσης της τελευταίας 50ετίας, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.
Μέχρι τότε αναμένεται νέα υποχώρηση των τιμών των ακινήτων κατά 8% - 10%, γεγονός που θα αποτελέσει συνέπεια της περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας αγοραστικής δύναμης και της πιστωτικής στενότητας. Μάλιστα, η διόρθωση των τιμών ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από όσο θα δικαιολογούσαν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Επίσης και δεδομένης της συρρίκνωσης των οικοδομικών αδειών στο 1/5 του μέσου όρου της δεκαετίας, προμηνύεται συνέχιση της διόρθωσης και ως προς το σκέλος της προσφοράς ακινήτων κατά το 2012.

Παράλληλα και σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα οι τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μειωθεί κατά 12% από την κορύφωση των αποτιμήσεων το 2008 έως και το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η πτώση αυτή αντανακλά την προσπάθεια αναζήτησης νέας ισορροπίας σε μια αγορά που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών και σημαντικά εξασθενημένη ζήτηση. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών ακινήτων δε χαρακτηρίστηκαν σε γενικές γραμμές από υπερβολές -της έκτασης άλλων χωρών της ευρωζώνης-, ενώ σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών γινόταν με αυτοχρηματοδότηση, σε αντιδιαστολή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου γίνονταν, κατά βάση, μέσω τραπεζικού δανεισμού.

85.000 απούλητα

Υπερβαίνει τις 85.000 ο αριθμός των απούλητων νεόδμητων και μέχρι πέντε ετών κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, ενώ με την προσθήκη νέας προσφοράς λόγω δυσκολιών ενοικίασης ή φορολογικής πίεσης ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο αυτό των απούλητων κατοικιών αντιστοιχούσε στο επίπεδο ζήτησης περίπου 18 μηνών, βάσει της ικανότητας απορρόφησης της αγοράς (αριθμός συναλλαγών) κατά την προηγούμενη δεκαετία. Το 2011 η ικανότητα απορρόφησης της αγοράς αναμένεται να περιοριστεί σε λιγότερο από το 1/4 του μέσου όρου 2000 - 2009, δημιουργώντας εύλογη αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο εξισορρόπησης της αγοράς.

Μειώσεις τιμών έως 20% στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελο Πασαλίδη, από το 2008 μέχρι σήμερα η πτώση των τιμών των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το 12% που εκτιμά η Εθνική Τράπεζα, αφού έφτασε μέχρι το 20%. Ο ίδιος εκτιμάει ακόμη ότι τα νεόδμητα και μέχρι πέντε ετών απούλητα σπίτια στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε περίπου 15.000, ωστόσο σύντομα ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά περίπου 10% λόγω σημαντικής πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ο κ. Πασαλίδης βλέπει τον ορίζοντα του 2013 ως χρονιά σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, σημειώνει, ωστόσο, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξουν περαιτέρω πτώσεις τιμών, ενώ τη «νύφη θα πληρώσουν» περισσότερο τα μεταχειρισμένα ακίνητα. «Δε θα υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις στις τιμές των ακινήτων αλλά και πτώσης της κτηματαγοράς γενικότερα από το 2013 και μετά. Για μέχρι τότε εκτιμώ ότι οι αξίες των νεόδμητων ακινήτων θα μειωθούν το πολύ κατά ένα 5%, ενώ στα μεταχειρισμένα ο μέσος όρος πτώσης θα φτάσει μέχρι και το 20%. Ωστόσο, παρά τον... πόλεμο της Πολιτείας σε βάρος του ακινήτου, προβλέπω ότι σύντομα η ακίνητη ιδιοκτησία θα αποτελέσει και πάλι την ασφαλέστερη επένδυση», τόνισε ο κ. Πασαλίδης.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου