Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΤΕΕ και των μηχανικών

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΤΕΕ και των μηχανικών

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ,Χρήστος Σπίρτζης, πήρε θέση για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας έδωσε εξηγήσεις για τις αμοιβές των μηχανικών και παρουσίασε στοιχεία για τις δηλώσεις αυθαιρέτων από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ
Ο ρόλος του μηχανικού αλλάζει θεαματικά και αναβαθμίζεται. Στο νομοθετικό έργο της τρέχουσας περιόδου του ελληνικού κοινοβουλίου υπάρχει σειρά νομοθετικών προβλέψεων, που περιγράφουν το νέο σύνθετο και υπεύθυνο ρόλο του μηχανικού, στην μελέτη, επίβλεψη και τον έλεγχο των κατασκευών και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικές εφαρμογές είναι η βεβαίωση του μηχανικού για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ενεργειακές επιθεωρήσεις, η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, ένα αίτημα δεκαετιών του τεχνικού κόσμου, που γίνεται πραγματικότητα, αφού έχει θεσμοθετηθεί και επίκειται η εφαρμογή του με την έκδοση σχετικών Προεδρι- κών Διαταγμάτων και πολλές ακόμη ρυθμίσεις.

Παράλληλα αναβαθμίζεται και ο ρόλος του ΤΕΕ, αναλαμβάνοντας κεντρικές πρωτοβουλίες, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων αλλά και η προώθηση νέων προγραμμάτων μέσω της Ψηφιακής Σύγκλισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Πρωτοβουλίες που καθιστούν το ΤΕΕ, ως φορέα των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών και τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, σε εγγυητή της μετάβασης στη νέα εποχή.

Το ΤΕΕ παρέχει στους μηχανικούς αλλά και στους πολίτες συνθήκες αποτελεσματικότητας, εγκυρότητας, διαφάνειας και ελέγχου των συναλλαγών, αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι τα προβλήματα της ανεργίας, της κρίσης και της ύφεσης, που μαστίζουν την οικονομία και τον τεχνικό κόσμο παραμένουν κεντρικά θέματα για το ΤΕΕ. Και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική οριζόντιων περικοπών και να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, αξιοποιώντας τον καταλυτικό ρόλο των διπλωματού- χων μηχανικών τόσο ως ελεύθερων επαγγελματιών όσο και ως δημοσίων υπαλλήλων.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο (σε pdf) στις σελίδες 3 και 5 του ενημερωτικού περιοδικού του ΤΕΕ.

greekarchitects.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου