Δεκάδες αδιάθετα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δεκάδες αδιάθετα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Η κρίση που έχει χτυπήσει τα καταστήματα της συμπρωτεύουσας δίνει σήμερα στο άλλοτε, όλο ζωή, κέντρο της, εικόνα εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 έως 31/8/2011 έκλεισε το 24% των επιχειρήσεων. Η έρευνα αφορά δυο τομείς. Ο πρώτος τομέας περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου πού ήταν εγκατεστημένες στις οδούς του κέντρου (Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως , Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Μητροπόλεως κ.λπ) και ο δεύτερος τομέας τα ισόγεια καταστήματα που έκλεισαν και παραμένουν κλειστά μέχρι και σήμερα στους ίδιους δρόμους.

Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι εμφανής, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται 869 περισσότερες διαγραφές από τις εγγραφές για το χρονικό διάστημα από 1-1-2011 έως 1-8-2011. Μέχρι τώρα συνέβαινε το αντίθετο. Αναλύοντας τα στοιχεία περισσότερο προκύπτει ότι οι διαγραφές αυξήθηκαν κατά 33% ενώ οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 18%.

Τα πράγματα είναι όμως άσχημα και στα ισόγεια καταστήματα των οδών Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως , Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας.


Από το σύνολο των 1134 ισογείων καταστημάτων έχουν κλείσει το τελευταίο οκτάμηνο 191 ποσοστό 17%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι σημαντικά μεγαλύτερο στις οδούς Βενιζέλου 23%, Εγνατία 22%, Αγίας Σοφίας 22% ενώ στην Τσιμισκή είναι 10% και στη Μητροπόλεως 11%.

Αν συνυπολογιστούν και τα ανώγεια καταστήματα, τα οποία λόγω του ότι βρίσκονται σε όροφο υφίστανται και το μεγαλύτερο πλήγμα, τότε τα ποσοστά λουκέτων και ανεργίας αυξάνονται σημαντικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια έχουν μειωθεί αισθητά (κατάστημα στη Μητροπόλεως, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ενοικιαζόταν προς 3500 ευρώ το μήνα, τώρα έχει πέσει στα 1700).


buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου