Προς "αξιοποίηση" ακόμη και το κτήριο της ΓΑΔΑ!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Προς "αξιοποίηση" ακόμη και το κτήριο της ΓΑΔΑ!

Ακόμη και τα κτήρια υπουργείων, όπως Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Εξωτερικών, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του αρχηγείου της Αστυνομίας στην Αλεξάνδρας, προσφέρονται προς αξιοποίηση "ως χώροι γραφείων διαχείρισης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου". Η προσφορά αυτού του είδους αφορά κτήρια 551.700 τ.μ. Αντιγράφουμε από την εισηγητική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου, όπου περιέχεται ο κατάλογος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου προς "αξιοποίηση".
"Έχει ήδη επιλεγεί συγκεκριμένος αριθμός σημαντικού μεγέθους ακινήτων από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και τα οποία ανήκουν σε κρατικές εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Τα ακίνητα αυτά κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως:

Χώροι Γραφείων
Τα ακίνητα, τα οποία διαχειρίζεται η ΚΕΔ, έχουν επιλεχθεί με βάση την υφιστάμενη χρήση τους από δημόσιους φορείς, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: Κτήρια σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ακίνητα που έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων χρήσεων (π.χ. γραφεία) πέραν των υφιστάμενων από κυβερνητικούς φορείς. Επιφάνεια κτηρίων. Κτήρια με μεγάλη ωφέλιμη ζωή. Κτήρια στα οποία το Ε.Δ. είναι ο αποκλειστικός χρήστης. Το Δημόσιο προτίθεται να αξιοποιήσει τα ακίνητα αυτά συνθέτοντας χαρτοφυλάκιο και διαθέτοντας χρεόγραφα έναντι των ακινήτων αυτών σε ιδιώτες με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (sale & leaseback). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2011.

Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ)
Περιλαμβάνει τριάντα ένα (31) αναξιοποίητα ακίνητα με συνολική επιφάνεια 98 εκατ. τ.μ. περίπου, τα οποία αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με δυνατότητα αξιοποίησης σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, η οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ETA)
Το Ε.Δ. είναι ο αποκλειστικός μέτοχος της ΕΤΑ, η οποία διαχειρίζεται τουριστική δημόσια ακίνητη περιουσία. Παρουσιάζεται ένα δείγμα δέκα (10) επιλεγμένων ακινήτων, μεταξύ άλλων, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης (σ.σ.: συνολικής έκτασης 9.475).

ΓΑΙΑΟΣΕ
Η ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ και είναι η διαχειρίστρια της ακίνητης περιουσίας του. Παρουσιάζεται ένα δείγμα δεκαοκτώ (18) επιλεγμένων ακινήτων από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της που έχουν σημαντική προοπτική αξιοποίησης. Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν τα εν λόγω ακίνητα είναι τα εξής: Η υφιστάμενη χρήση. Οι μελλοντικές και δυνητικές χρήσεις των ακινήτων. Οι ενέργειες και ο χρόνος που απαιτούνται για την τεχνική ωρίμανση των έργων, καθώς και των περιβαλλοντικών και άλλων περιορισμών. Η εκτιμώμενη αξία και τα αναμενόμενα έσοδα. Οι συνθήκες της αγοράς

Περιοχή πρώην διεθνούς αερολιμένα Ελληνικού (Ελληνικό)
Το Ελληνικό αποτελεί έκταση 5.500 στρεμμάτων, όπου ήταν εγκατεστημένος για 60 χρόνια, μέχρι το 2001, ο διεθνής αερολιμένας. Η έκταση βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Αθήνας καταλαμβάνοντας μια εκτεταμένη παραλιακή περιοχή. Το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε οικιστικές περιοχές υψηλής αξίας, το Golf Club της Γλυφάδας και τη μαρίνα του Ελληνικού και ευνοείται από μια μακρά παραλιακή γραμμή. Στην περιοχή βρίσκεται μια σειρά από ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και ένα εκθεσιακό κέντρο, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειάς της παραμένει αναξιοποίητο.
Το Ελληνικό θεωρείται το μεγαλύτερο παραλιακό αστικό ακίνητο στην Ευρώπη. Το Δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού μέσω αποκρατικοποίησης χρησιμοποιώντας fast track διαδικασίες. Αναμένεται ότι οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ 4ου τριμήνου του 2011 - 4ου τριμήνου του 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου